Marius Daniel Popescu în România: turneu de promovare a cărții ”Culorile rîndunicii”

nov. 26th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 4-11 decembrie 2014, autorul român de expresie franceză, Marius Daniel Popescu se va afla în România pentru promovarea noului său roman, ”Culorile rîndunicii”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere de Simona Modreanu, disponibilă și în ediție digitală. Marius Daniel Popescu va citi fragmente din noul său roman la București, Brașov, Sibiu și Timișoara. Agențiadecarte.ro vă prezintă programul complet al evenimentelor.

După succesul romanului său de debut, Simfonia lupului (distins cu Premiul Robert Walser, 2008), Marius Daniel Popescu revine în Culorile rîndunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012; Prix de l’Inaperçu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Littéraire du Web, 2012) la tematica şi stilul care l-au consacrat ca prozator. Naraţiune contrapunctică şi fragmentară cu accente autobiografice, Culorile rîndunicii este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi şi poveşti, în care România şi Elveţia apar, simultan, ca „ţara de aici” şi „ţara de acolo”. Alternând voci, spaţii, perspective şi epoci, Culorile rîndunicii este nu doar o cartografiere a identităţii pulverizate a scriitorului migrant, ci şi o meditaţie despre natura şi rostul literaturii, despre libertate şi constrângere de ambele părţi ale Cortinei de Fier.

„Eu sunt un independent, un fel de sălbatic care nu se supune sistemului, la propriu şi la figurat.” (Marius Daniel Popescu)

„În Culorile rîndunicii se dezvăluie două surse de inspiraţie: anii de formare în România lui Ceauşescu, din care autorul lasă să se întrevadă amestecul de pretenţie mesianică şi înapoiere, şi scrisul care îl preocupă în prezent.” (L’Humanité)

„Pentru Marius Daniel Popescu, totul este materie literară: căderea unui tiran, dar şi cardul de fidelitate de la supermarket, care îl răsplăteşte pe vajnicul cumpărător cu un set de douăzeci de cratiţe: «Ies mereu în lume, unde subiectele nu lipsesc niciodată. Marea luptă a scriitorului ţine de stil.»” (La Liberté)

Marius Daniel Popescu s-a născut la Craiova, în 1963. A făcut parte din Grupul de la Braşov, alături de Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu şi Simona Popescu. În 1990, se îndrăgosteşte de o elveţiancă aflată în vizită în România şi emigrează în Elveţia; cinci ani mai tîrziu, publică primul volum de poeme, scris direct în limba franceză: 4 x 4, poeme cu tracţiune integrală. În anul 2004 devine directorul ziarului le persil (pătrunjelul). În aceeaşi perioadă frecventează o închisoare din Elveţia, unde le vorbeşte deţinuţilor despre literatură. Debutul în proză cu romanul Simfonia lupului îi aduce şi prima distincţie literară, Premiul Robert Walser, în 2008.

PROGRAM DE EVENIMENTE:

BUCUREȘTI

I.Joi, 4 decembrie 2014, ora 17.00, Librăria Cărturești – Café Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15)

I’m an alien in Switzerland

Andrei Crăciun&Vlad Stoicescu în dialog cu Marius Daniel Popescu

Eveniment FILB cu sprijinul Ambasadei Elveţiei, ProHelvetia, Swiss Sponsors’ Fund, Editura Polirom, Cărtureşti

II. Vineri, 5 decembrie 2014, ora 18.00, Clubul Țăranului (Șoseaua Kiseleff nr. 3)

Lectură publică și dialog cu cititorii

Eveniment FILB

BRAȘOV

Luni, 8 decembrie 2014, ora 18.00

Marius Daniel Popescu și Bogdan-Alexandru Stănescu la Librăria „Șt. O. Iosif” (Str. Mureșenilor nr. 14)

Lectură și discuție

Invitați, alături de autor: Ruxandra Ivăncescu, Georgeta Moarcăs, Romulus Bucur

Eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania” din Brașov

SIBIU

Marti, 9 decembrie 2014, ora 18.00, Librăria Habitus (Pța Mică nr. 4)

Radu Vancu în dialog cu Marius Daniel Popescu&Bogdan-Alexandru Stănescu

Fragmente din roman în lectura autorului

TIMIȘOARA

Joi, 11 decembrie 2014, ora 18.00, Librăria „Cartea de Nisip” (Str. V.V. Delamarina nr. 1)

Lectură și discuție

Invitați, alături de autor: Robert Șerban, Radu Pavel Gheo

Număr de vizualizări :1461


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro