Gala de Blues-Jazz Kamo, ediția a XXIV-a , la Timișoara

nov. 12th, 2014 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014 și duminică, 16 noiembrie 2014, în sala Capitol a Filarmonicii Banatul se va desfășura a XXIV-a  ediție a Galei Blues-Jazz Kamo, la Timișoara. Gala de Blues-Jazz Kamo este cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara. După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit, după aceea, lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial.

Din Germania vine Tornado Ensemble, condus de Miriam Arens, o talentată cântăreaţă, a cărei părinţi sunt plecaţi din România. Miriam este câștigătoare a categoriei canto a competiției München Jazz 2009 și semi-finalistă a concursului pentru cântăreţe de la Montreux Jazz 2010. Alături de ea este o mână de instrumentiști serioși, tineri și inspirați: Tom Jahn – pian/claviaturi, Dominik Palmer – bass și Josy Friebel – baterie.

Un oaspete drag este, pentru Gala din acest an, pianistul Lucian Ban, născut în România și rezident în Mecca jazzului, New York. El va fi prezent acum ca lider al unui trio inedit.  Cei trei muzicieni de renume internațional, violonistul german Albrecht Maurer, pianistul american de origine română Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri, celebrează în această toamnă, printr-un turneu european, lansarea albumului lor, „Fantasm”, produs de Nemu Records.

Serbia își trimite, ca reprezentantă, formaţia condusă de pianistul Milan Petrović. Grupul din Belgrad, format în 2011, abordează un stil care amestecă teme celebre, unele dintre ele, compuse de nume celebre ale muzicii rock si pop, ca Jimi Hendrix, Deep Purple, Metalica, cu compoziţii proprii. Ceilalţi membri ai grupului sunt Lehel Nagy – saxofon tenor și clarinet, Robert Gostincar – bass. Bogdan Zdjelar – baterie.

De la Gala de Blues Jazz Kamo din 15-16 noiembrie 2014 nu vor lipsi exponenţii cei mai apreciaţi de jazz şi blues din ţările învecinate, mulţi dintre ei prieteni şi colaboratori ai lui Béla Kamocsa şi ai Bega Blues Band, de-a lungul timpului. Astfel, din Ungaria, vor fi prezenţi Csaba Deseö & István Gyárfás Trio. Ghitaristul, Istvan Gyarfas, este un vechi prieten şi colaborator al formaţiei Bega Blues Band. Două dintre CD-urile BBB îl au ca invitat. Companionii lor vor fi Zoltán Oláh – bass şi Balázs Cseh – baterie.

Renumitului pianist, compozitor, profesor de jazz şi band leader bucureştean Marius Popp, în curând octogenar, organizatorii i-au rezervat un moment special, ca semn de apreciere a întregii sale activităţi jazzistice. Maestrul Popp, o legendă vie a jazzului românesc,  va interpreta, la două piane, împreună cu tânăra sa parteneră, Daniela Nicolae, un program atractiv, antrenant.

Consecvent ideii de a aduce în faţa publicului timişorean muzicieni români din diaspora, dar şi artisti tineri, directorul artistic al Galei de Blues Jazz Kamo, Johnny Bota, l-a invitat, în acest an, pe unul dintre cei mai interesanţi ghitarişti-violoişti din generaţia sa, George Dumitriu. Deși formaţia sa are doar trei instrumentiști, aceştia creează un spațiu sonor dens, amplu, susținînd o tensiune armonică perpetuă. Iar efectele computerizate se înscriu într-o notă discretă și evocatoare. Împreună cu George Dumitriu – ghitară, laptop electronics, evoluează Mattia Magatelli – contrabas şi Kristijan Krajnčan – tobe, percuție.

Ca în fiecare an, gaza Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rîndul. Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format, actualmente, din Maria Chioran- voce, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe, Ovidiu Andriş –percuţie. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului.

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2014, va fi, ca întotdeauna, bunul nostru prieten, domnul Florian„Moşu” Lungu.

Concertele vor începe la ora 18.00. Biletele, cu prețul de 20 de lei, s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii Banatul.

Organizatori: Filarmonica „Banatul”, Timişoara, Fundaţia „Alternativa”, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara.

Număr de vizualizări :563


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro