Carmen Gheorghe lansează ”Cassa Dante”, la Gaudeamus

nov. 18th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

GRUPUL EDITORIAL RAO vă invită sâmbătă, 22 noiembrie 2014 ora 12.00 – în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Bucureşti,  la o întâlnire cu scriitoarea Carmen Gheorghe şi noua ei carte,  CASSA DANTE.

Carmen Gheorghe este conferenţiar la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov. A debutat în anul 2012 cu Tatuaj pe glezna stângă, apărut de Editura RAO, Bucureşti- roman de dragoste recompensat cu Premiul de debut al U.S.R. Braşov. Un an mai târziu publică, la aceeaşi editură, Hamburgerul lui James Joyce, o culegere de eseuri prin care aduce în realitatea literară un mozaic de subiecte- teii de la intrarea în Cişmigiul bucureştean, o călătorie, dar şi un gest, un miros, o emoţie.

Sinuciderea, ca formă finală de trăire existenţială, plagierea şi aspectele puterii care creează dependenţă sunt temele abordate. Fiecare din chinuitoarele manifestări socio-umane sunt ataşate unui personaj devenit aproape caricatural prin exacerbarea lor literară.

Pornind de la un scandal real în care numele lui Dante este legat artificial de o locaţie cu iz politic, cele trei personaje principale sunt privite necruţător de ochiul autoarei. Ea le prezintă dezgolite, dar purtând la gât însemnele specifice fiecăruia: unul- deprimarea ajunsă la exasperarea gestului final, altul- inconştienţa cu care îşi aproprie neavenit un titlu academic, al treilea- un comportament în care mania puterii îi dictează manifestările cotidiene. Pe de altă parte, ele exhibă, într-un permanent soliloc, şi gânduri, emoţii, nelinişti prin care umanitatea lor deviantă şi deviată îşi face, totuşi, apariţia.

Elisabeta a II-a şi a doctorandului în neuro-pisihiatrie devenit atentator, reprezintă subiecte incitante prin analiza minuţioasă, de multe ori ironico-duioasă, şi prin expunerea unor detalii cotidiene care altfel (ne) scapă.

“Între ce zicea T.S.Eliot, că neamul omenesc nu poate îndura prea multă realitate, şi afirmaţia lui Hegel, cum că fiecare individ există doar ca ceva recunoscut de către alt om, se află fiinţa care vrea să domine, să înrobească, să cucerească, să stăpânească, să se recunoască în ceva, în ceilalţi. Aici se află puterea.”

Număr de vizualizări :1547


One Comment to “Carmen Gheorghe lansează ”Cassa Dante”, la Gaudeamus”

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro