7 Premii „Constantin Brâncoveanu”, iniţiate şi oferite de Fundaţia Alexandrion Group

nov. 13th, 2014 | By | Category: Postcard

Joi, 13 noiembrie 2014, la Hotel Pullman din Bucureşti, a avut loc o conferinţă de presă a Fundaţiei Alexandrion Group, în cadrul căreia a fost lansată prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, eveniment care marchează împlinirea a 300 de ani de la moartea sfântului domnitor-martir. ”De ce am ales să iniţiem Premiile Constantin Brâncoveanu pentru istorie şi cultură? De ce ne-am implicat în aniversarea Brâncoveanu 300, ce va avea loc în această lună la Academia Română? Toate aceste întrebări au un răspuns unic, izvorât din conștiința noastră, din sentimentele de prețuire și respect pentru țara care ne-a adoptat și față de istoria ei fascinantă”, a afirmat dl. Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion Grup, în discursul rostit la lansarea Galei Premiilor Brâncoveanu. Pe 3 decembrie 2014, seara,  la Palatul Mogoşoaia, va avea loc Gala de decernare a Premiilor pentru  şapte personalităţi ale ştiinţei şi culturii române. Din juriul acest premii fac  parte acad. Dan Berindei, preşedinte, acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Augustin Buzura, prof. Eugen Negrici, prof. Andrei Marga, Magdalena Bedrosian, Adrian Majuru şi Dumitru Constantin, secretar.Premiile vor consta într-o lucrare originală în bronz a sculptorului Ioan Bolborea, dar și într-o contribuție sub forma unei sponsorizări Alexandrion Group pentru un proiect cultural sau pentru o nouă lucrare artistică a câştigătorilor. Primele șapte statuete ale sculporului Ioan Bolborea, care vor fi înmânate laureaților Premiilor Brâncoveanu din acest an, vor fi originale, semnate de autor și cu certificat de autenticitate, iar următoarele lucrari vor fi copii ale acestora.

Nu este prima inițiativă a Fundației Alexandrion Grup, care a fost și rămâne implicată în sponsorizarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român la Olimpiadele de la Atena, Beijing, Londra si, acum, a celei de la Rio de Janeiro, dar și în sponsorizarea echipei feminine de handbal ”U” Alexandrion-Cluj și a echipei de handbal masculin Steaua-Alexandrion. Foarte importantă a fost contribuția Fundaţiei la reeditatea Bibliei de la București, pentru care Patriarhul Daniel a acordat Fundației Alexandrion ”Ordinul și Medalia Sfinții Martiri Brâncoveni”.

”Potenţialul brandului Brâncoveanu se întoarce astfel din istorie în economie şi din economie în cultura română, legându-le pe toate într-un tot unitar. Ne-am gândit ca o parte din succesul brandului Brâncoveanu să îl întoarcem spre cultura din care a provenit, să împlinească astfel aspiraţiile de întemeietor şi creator de cultură ale celui care a fost Constantin Brâncoveanu”, a spus Nawaf Salameh.

”Este bine că numele lui Constantin Brâncoveanu este cinstit. Dar este și mai bine că o fundație a venit cu o inițiativă concreta, pentru că vorbele zboară. Anul acesta vor fi șapte personalități ce vor fi onorate și sprijinite. Domeniile: istorie, cultura, arta și, un lucru deosebit, cariera. Sunt oameni ce vor fi răsplătiți pentru o activitate constantă de zeci de ani”, a declarat academicianul Dan Berindei la evenimentul prilejuit de lansarea Galei Premiilor Brâncoveanu.

”Cred că suntem în fața unui eveniment care depășește proporțiile sale aparente. Într-o lume ce se schimbă în ritm amețitor, cultura ne ferește să ne dezumanizăm, să devenim mașini. Iar inițiativa Fundației Alexandrion este un model pentru alte organisme similare. In numele Academiei Române, pot să spun că ne lovim de nepăsarea altora și că ne bucurăm de o asemenea inițiativă care arată că există prețuire pentru creatorii de cultură și artă”, a mai spus academicianul Dan Berindei.

Număr de vizualizări :1386


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro