Un secol de sculptură românească – enciclopedie on-line (N – Z)

oct. 27th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 29 octombrie 2014, ora 18.00, în Ceainăria Librăriei Cărturești Verona, Fundația Culturală META lansează cea de-a doua ediție a enciclopediei on-line de sculptură românească – Un secol de sculptură românească (N – Z). Un secol de sculptură românească (A – Z) poate fi accesată la adresa www.sculpture.ro Proiectul, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A – D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A – M), fiind lansată în toamna anului trecut. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014 cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului – N – Z. AgenţiadeCarte.ro este partener media al proiectului.

Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de artă românească cu acces liber dedicată sculptorilor români (sau de origine română) și reunește fișele a peste 800 de artiști, aflați în țară sau în străinătate, care activează sau care au activat în ultimii 100 de ani. Fenomenul sculpturii este abordat dintr-o perspectivă contemporană, dicționarul propunându-și să ofere o imagine largă a acestui termen. Discursurilor artiștilor absolvenți ai secțiilor de sculptură, care apelează în primul rând la materialele tradiționale (lemn, piatră, bronz ș.a.), li se alătură acum discursurile altor artiști, preocupați de problematica tridimensionalului, dar care folosesc tehnici dintre cele mai diverse, de la ceramică la instalații, și care, prin lucrările lor, abordează conceptul existenței obiectului în spațiu. Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor, cercetătorilor, teoreticienilor, istoricilor și iubitorilor de artă, ci va cuprinde și un aparat critic, comentariile fiind semnate de un colectiv de critici și istorici de artă din care fac parte Alexandra Titu, Constantin Prut, Ioana Vlasiu, Mariana Tomozei Cocoș, Elena Mihuț, Alexandra Rus, Tudor Stavilă, Luiza Barcan, Aurelia Mocanu, Magda Predescu, Corina Teacă, Andreea Foanene, Maria Orosan-Telea, Raluca Băloiu, Mica Gherghescu, Igor Mocanu și Andra Miruna Stancu (coordonată de Mirela Dăuceanu).

Un secol de sculptură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către vizitatorii săi. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiect desfășurat cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Universității Naționale de Arte din București, Librăriilor Cărturești, RFI România

Parteneri Media: 24 FUN, AgențiadeCarte.ro, Art Act Magazine, Art Out, Artindex, Cititor de proză, feeder.ro, Igloo, LaPunkt, Modernism, Radio România Cultural.

Număr de vizualizări :1199


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro