Lecturi publice în premieră absolută, la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

oct. 13th, 2014 | By | Category: Proiecte

În perioada 22-24 octombrie 2014, la Timişoara (Muzeul de Artă Timișoara, Sala Barocă), va avea loc Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ediția a III-a (FILTM) – ”La Vest de Est / La Est de Vest”. Ediția din acest an va prilejui publicului timișorean nu doar întîlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și o serie de lecturi publice în premieră absolută. Vor fi prezente şapte nume importante ale literaturii universale contemporane (oaspeți din Ungaria, Croația, Franța, Albania, Italia, Marea Britanie, Elveția), alături de cinci scriitori români de primă mărime. Lista invitaților la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara include numele a trei prozatoare ale căror cărți nu au fost încă traduse în limba română, scriitoare pe care, cu siguranță, cititorii timișoreni așteaptă să le cunoască: Dasa Drndic (Croaţia) – una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, Ornela Vorpsi – stabilită din 1997 la Paris și cunoscută deopotrivă ca scriitoare şi artist visual și Noemi Kiss (Ungaria) – unul dintre cele mai promițătoare nume din literatura maghiară contemporană și o apreciată cercetătoare literară, specializată în opera lui Paul Celan. Programul complet al lecturilor, pe siteul oficial al Festivalului – www.filtm.ro. AgenţiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Jean Mattern, un scriitor de o rară sensibilitate și un editor respectat în întreaga lume, ale cărui origini se pierd în Banatul anilor post-belici, va citi, în premieră absolută la Timișoara, din cel mai recent roman al său: Septembre. Cartea se află în pregătire la prestigioasa editură Gallimard, publicarea ei fiind plănuită pentru luna ianuarie 2015; fragmentul în limba română este tradus din limba franceză pentru FILTM 3 de Anca Băicoianu, cea care a semnat și traducerea în limba română a romanului Lapte și miere al aceluiași autor.

Și scriitorul Mircea Mihăieș va citi, în prima seară a Festivalului de Literatură de la Timișoara, ediția a III-a, un fragment dintr-o scriere inedită: este vorba despre volumul Corpuri de litere, a cărui coautoare este Adriana Babeți.

O lectură în premieră absolută va susține și prozatorul Filip Florian – din fragmentul scris pentru Halebarde Halebarde, cartea neterminată a lui José Saramago, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1998 – Filip Florian alături de scriitorul italian Roberto Saviano au imaginat finalul romanului, pentru ediția în limba română. Cartea, incluzînd și ilustrații de Günter Grass, se află în pregătire la Editura Polirom.

Cu siguranță, una dintre cele mai așteptate lecturi publice din cadrul ediției din acest an a Festivalului de Literatură de la Timișoara este cea a lui László Krasznahorkai (Ungaria), unul dintre cei mai apreciaţi prozatori europeni ai momentului. Acesta va citi din Satantango, cartea care l-a propulsat în galeria numelor ilustre ale literaturii maghiare de astăzi, a cărei ediție în limba română – cea mai bună traducere a anului 2013 la Gala Industriei de Carte din România – a apărut la Editura Curtea Veche, în traducerea Anamariei Pop.

Și întîlnirea cititorilor cu Paul Bailey, cunoscut prozator şi critic literar britanic, iremediabil îndrăgostit de România, constituie unul dintre momentele extrem de așteptate de către cititorii timișoreni. Paul Bailey va citi un fragment din romanul Băiatul prințului, cel mai recent roman al său apărut în limba română (Polirom, 2014), în traducerea lui Marius Chivu, căruia îi este dedicată cartea.

Prozatorul elvețian Cătălin Dorian Florescu, născut la Timișoara, este, cu certitudine, unul dintre scriitorii extrem de îndrăgiți de cititorii timișoreni. La ediția din acest an a FILTM, Cătălin Dorian Florescu va citi din romanul Jacob se hotărăște să iubească, distins cu Swiss Book Prize – cea mai bună carte a anului 2011 în Elveția; ediția în limba română: apărută la Editura Polirom, în traducerea Marianei Bărbulescu.

Cel de-al patrulea invitat al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, ediția 2014 care va citi un fragment inedit este Bogdan Munteanu, reprezentant de marcă al noii generații de scriitori. Lectura pe care o va susține tînărul scriitor la FILTM este din volumul de proză scurtă Ai uitat să rîzi, aflat în manuscris.

Florin Lăzărescu și Radu Pavel Gheo, prozatori consacrați, apreciați deopotrivă de critici și cititori, sînt doi dintre scriitorii români din noua generație pe care iubitorii de literatură din orașul de pe Bega vor avea bucuria să îi reîntîlnească. Florin Lăzărescu va citi la FILTM 3 din cel mai recent roman al său, Amorțire, o carte pentru care prozatorul ieșean a semnat recent cu una dintre cele mai importante edituri din China, People’s Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing). Radu Pavel Gheo va citi, de asemenea, din cel mai recent roman al său, Noapte bună, copii!, carte recompensată cu Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași, ediția 2011, Premiul pentru Proză al USR pe anul 2010 – Filiala Timișoara și Premiul „Romanul anului 2010”, acordat de revista Tiuk!.

Pagina oficială a Festivalului: www.filtm.ro

Organizatori: Headsome Communication, Fundația Politehnica

Cu sprijinul: Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș

Parteneri: Asociația „Timișoara, Capitală Culturală Europeană”, Institutul Francez Timișoara, Ambasada Franței, Ambasada Elveției, Fondul Suedez pentru Cultură, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Traduki, Orizont, Universitatea „Politehnica” din Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Muzeul de Artă din Timișoara, BCU Timișoara, FILB, Curtea Veche Publishing House, Editura Polirom, Cărturești, U.S.R. – Filiala Timișoara, Jazz Office

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultura, Observator Cultural, Ora de Timiș, Timpolis, BookMag, Bookaholic, Book​blog, Semne Bune, Societate și cultură, Filme și cărți, Agenția de Carte, LiterNet, Ceașca de cultură, La Punkt, Contributors, 24-FUN,

Sponsori: Dosetimpex, Capabil, Zoppas Industries România, Enoteca de Savoya, Grafoprint, Lasting, Cramele Recaș, Jarvis, Forneti.

Număr de vizualizări :983


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro