Întâlnire cu poetul şi prozatorul Gabriel Chifu la Club A

oct. 15th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 15 octombrie 2014, între orele 19.00-21.30, la Club A (Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14),  va avea loc „Întîlnire cu poetul şi prozatorul Gabriel Chifu”. Evenimentul este prilejuit de  deschiderea stagiunii 2014-2015 a Cafenelei critice, seria a doua, ediţia a 137-a. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cunoscut la începuturile sale literare doar ca poet (cinci volume publicate între 1976 şi 1987 şi altele patru de-atunci încoace, plus două antologii de autor), apoi şi ca prozator (nouă titluri, începînd din 1987), Gabriel Chifu s-a impus drept unul dintre cei mai valoroşi scriitori români ai perioadei. Născut la Calafat, pe 22 martie 1954, deci devenit în primăvara acestui an… sexagenar, trăitor de-a lungul tinereţii şi al primei maturităţi la Craiova, s-a stabilit în ultimul deceniu în Bucureşti, după ce a preluat, din 2005, roluri de conducere la sediul Uniunii Scriitorilor (actualmente vicepreşedinte). A fost redactor şi redactor-şef al revistei craiovene Ramuri şi este de cîţiva ani director executiv al României literare. Romanul pe care l-a publicat în acest an, Punct şi de la capăt (Editura Polirom, 2014), a avut deja succes de critică şi a fost premiat. Recent s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului naţional de literatură de la Cluj, al cărei iniţiator el, Gabriel Chifu, a fost. La noul start „stagional”, Cafeneaua critică îl sărbătoreşte pe recentul sexagenar, invitîndu-l la o discuţie despre întregul său traseu literar şi de viaţă.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A şi la Club Control. Din toamna lui 2011 dezbaterile Cafenelei critice au loc la Club A.

„Stagiunea” 2013-2014 s-a încheiat cu o Gală a Premiilor Cafenelei critice. Laureaţi: Florin Iaru, Aurel Vlad, Florica Prevenda, Adrian Enescu; premii speciale: Vladimir Epstein, Daniel Barbu; s-au acordat şi numeroase diplome speciale şi de fidelitate (ediţia a 134-a). De-a lungul vacanţei de vară au avut loc două „ediţii speciale”: una consacrată figurii Marthei Bibescu, cu Magda Răduţă, Mircea Regneală, Ana Maria Teodorescu şi cursanţii Şcolii de vară organizate de Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (ediţia a 135-a); şi cu Diet Sayler şi Anca Arghir (în direct din Germania, prin Skype), Livius Ciocârlie, Ruxandra Garofeanu, Petru Lucaci, Dorin Sarafoleanu, Alexandra Titu, Joana Grevers şi Simona Vilău, în cadrul expoziţiei Vincenţiu Grigorescu-Romul Nuţiu-Diet Sayler de la Galeria bucureşteană 418 (ediţia a 136-a).

Număr de vizualizări :774


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro