Expoziţia Laurian Popa -“Spaţii şi obiecte pentru nimic”, la Muzeul de Artă din Arad

oct. 21st, 2014 | By | Category: Eveniment

În perioada 24 octombrie 2014- 16 noiembrie 2014, la  Muzeul de Artă din Arad va avea loc expoziţia “Spaţii şi obiecte pentru nimic” de Laurian Popa, reprezentant de vârf al artei abstracte româneşti actuale. Expoziţia va fi inaugurată vineri, 24 octombrie 2014, ora 18.00, în Sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă din Arad. Curator: Claudio Scorretti. Cu un concept original şi o viziune care pune semnul egal între abordarea expoziţională clasică şi structura de instalaţie contemporană, expoziţia aduce în atenţia publicului lucrări realizate de Laurian Popa în 3 ani de studii şi schiţe. Seria “Spaţii şi obiecte pentru nimic” continuă ideea ultimei sale expoziţii, “Spaţii închise”, care a avut loc la Galeria Machina din Italia, în urmă cu doi ani.

Expoziţia invită privitorul la o expediţie în laboratorul artistului, acolo unde obiectele pictate, obiectele reale şi cele turnate în ciment, în dimensiunea lor naturală, formează un întreg care vorbeşte despre tema principală a reprezentării: studiul asupra obiectelor, majoritatea provenind din propriul atelier şi inspirate, unele dintre ele, din universul teatrului. Laurian Popa încearcă, aşa cum observă curatorul în prefaţa catalogului, o alianţă între pictură şi teatru, într-un gest de reinventare şi reutilizare a unei întregi recuzite teatrale inutile, expulzate şi scoase din uzul scenic. Rămăşiţele zilnice din culise, hârtii, mănuşi folosite, figurine de porţelan, măşti de ghips, silicon, piese de mobilier uzate, scaune şchioape, divane moi şi decolorate: toate aceste „materiale refuzate” devine „obiecte picturale” în lucrările semnate de Laurian Popa, pentru a fi ulterior regenerate şi reinvestite vizual în propriul său sistem de semne. „La fel ca în trecut – adaugă Claudio Scorretti în prezentarea expoziţiei – Laurian porneşte de la o încleştare între elementele figurative, care rămân într-un echilibru precar, la suprafaţa tabloului. Ultimele sale lucrări aduc mărturia unei determinări şi a unui impact vizual, cu o calmitate, o inteligenţă compoziţională şi o intensitate cromatică într-adevăr revelatoare”.

Născut în 1980 la Arad, unde trăieşte şi lucrează, Laurian a studiat pictura la Facultatea de Arte din Timişoara la clasa prof. Constantin Flondor, are un masterat şi un doctorat în arte vizuale. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Arad. A participat la numeroase expoziţii de grup în România şi în străinătate, la Paris, Madrid, Berlin, Kiev şi Budapesta. Printre cele mai recente expoziţii personale ale artistului se numără expoziţia Spaţii închise, la Galeria Machina din Rieti, Italia, în 2012, Cerul negru, organizată de Galeria D’Ancona Budis, Bucureşti, 2011, Însemne printre nori şi urme, care a avut loc la Atelier 030202, Bucureşti în 2011 şi Experiment sintetic G, organizată la Teatrul Vechi din Arad în 2009. În 2015, artistul se pregăteşte pentru o expoziţie la Zürich, în Elveţia, iar în 2016 va avea prima sa expoziţie personală la New York, în Statele Unite.

Număr de vizualizări :1038


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro