spot_img

Antologie a literaturii central-europene postcomuniste, în revista World Literature Today

Numărul din noiembrie al prestigioasei reviste literare americane dedicate literaturii lumii, World Literature Today, este consacrat literaturii central-europene la cea de-a 25 –a aniversare de la căderea Zidului Berlinului. Scriitorii în prim-plan din acest număr al publicaţiei World Literature Today sunt: Jenny Erpenbeck (Germania), un fragment din The End of Days, tr. Susan Bernofsky; Tomas Venclova (Lituania) interviuri de Ellen Hinsey; Julia Fiedorczuk (Polonia), 5 poeme, tr. Bill Johnston; German-language poetry de Durs Grünbein (Germania), tr. Michael Eskin & Karen; Leeder; Esther Dischereit (Germania), tr. Iain Galbraith; Raoul Schrott (Austria), tr. Iain Galbraith; Kurt Drawert (Germania), Kerstin Hensel (Germania) şi Nora Gomringer (Elveţia/Germania), tr. Paul-Henri Campbell; Ana Blandiana (România), 5 poeme, tr. Paul Scott Derrick & Viorica Patea; Milena Michiko Flašar (Austria), “All Souls’ Day” (story), tr. Michael Z. Wise Szilárd Borbély (Ungaria), 2 poeme, tr. Ottilie Mulzet; David Williams, essay on Sofi Oksanen (Finlanda/Estonia); Constantin Severin (România), 1 poem, tr. Carla Baricz. Varianta web a revistei include în exclusivitate un eseu de Necia Chronister; eseuri ale unor scriitori din Rusia, Ucraina și Germania de Est;  poezie de Kuno Raeber (Elveția) și ficțiune de Polona Glavan (Slovenia).

“Un fragment dintr-unul din cele mai bune poeme ale mele Zid şi Neutrino, tradus de Carla Baricz, a fost inclus în această antologie specială, care-şi propune să facă mai cunoscută literatura central-europeană postcomunistă (1989-2014). Poemul publicat în World Literature Today face parte din viitoarea mea antologie în limba engleză, Zid Şi Neutrino. Poetul la New York. Această carte în curs de traducere beneficiază de o prefaţă semnată de cunoscutul scriitor italian Manrico Murzi, fostul discipol şi asistent universitar al faimosului poet Giuseppe Ungaretti (primul câştigător al Premiului Internaţional Neustadt, în 1970). Sper că antologia mea va fi acceptată de o editură bună din SUA sau Marea Britanie.”, a declarat Constantin Severin.

Manrico Murzi este membru al consiliului editorial al prestigioasei edituri Bompiani (Milano), membru în Consiliul de Scriitori ai Uniunii Europene, dar şi Ambasador UNESCO al Culturii.

Carla Baricz, este doctorand al departamentului de Engleză de la Universitatea Yale. Ea este de asemenea traducătoare din limba română şi editor adjunct şi traducător al antologiei Scriitori Români despre Scris publicată de Trinity University Press. A publicat recent în Scrisul Românesc (august 2013),Alpha: Revistă de Cultură (2014), Observator Cultural (februarie 2014) şi înMagyar Lettre Internatioanale. A publicat de asemenea recenzii în LA Review of Books şi în Words Without Borders: Literature in Translation.

Directorul adjunct şi redactorul şef al revistei World Literature Today, scriitorul Daniel Simon, care a fost coordonatorul acestui număr elegant şi incisiv axat pe scrisul central-european, mi-a sugerat să ilustrez textul cu o pictură din seria Expresionismul Arhetipal, Text şi Timp 81, ulei pe pânză, 50×70 cm, 2011.

World Literature Today, revista de literatură şi cultură internaţională a Universităţii din Oklahoma, care apare o dată la două luni, aflată în cel de-al 88 –lea an de apariţie continuă, este una dintre cele mai bune şi mai influente reviste literare/culturale în domeniul literaturii globale, renumită nu numai prin remarcabilul efort de a scana literatura actuală dar şi prin prestigiosul său Premiu Internaţional Neustadt, aşa-numitul Nobel american.

http://www.worldliteraturetoday.org/blog/coming-november-issue-magazine#.VEduMcKSyJp

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508