spot_img

“Românii și Primul Război Mondial. Abordarea crizei. Evitarea războiului. Pregătirea beligeranței”, la Veneția

Vineri, 24 octombrie 2014, între orele 15.30- 19.00, la Veneția, va avea loc simpozionul “Românii și Primul Război Mondial. Abordarea crizei. Evitarea războiului. Pregătirea beligeranței”. Simpozionul este dedicat aniversării centenarului Primului Război Mondial. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, Universitatea Roma Tre şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Soprintendenza speciale per il Patrimonio storico artistico ed etnoantropologico per il Polo museale della città di Venezia e dei comuni della Gronda lagunare / Museo Palazzo Grimani. Participanți: Francesco Guida (Universitatea Roma TRE), Ioan Bolovan, Oana Tamaş (Universitatea „Babeş–Bolyai”, Cluj-Napoca), Alin Matei (Universitatea București), Antonio D’Alessandri (Universitatea Roma TRE), Raluca Tomi (Academia Română – Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București), Emanuela Costantini (Universitatea din Perugia), Claudiu Lucian Topor (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași), Daniel Cain (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași/Academia Română – Institutul de Studii Sud-Est Europene, Bucureşti), Gianluca Volpi (Universitatea din Udine), Ion Cârja (Universitatea „Babeş–Bolyai”, Cluj-Napoca), Paolo Tomasella (Centrul regional de catalogare şi restaurare a bunurilor culturale Friuli Venezia Giulia), Ana Victoria Sima (Universitatea „Babeş–Bolyai”, Cluj-Napoca), Stefano Santoro (Universitatea din Trieste) şi Ioana Ignat (Universitatea „Babeş–Bolyai”, Cluj-Napoca).

Simpozionul propune un moment de reflexie comparativă asupra experienței războiului în Europa, cu precădere asupra României şi arealului balcanic. Compararea cazului românesc cu realități politice şi teritoriale diferite poate reprezenta un stimul în evitarea viziunilor tradiționale şi stereotipe. Simpozionul va fi împărțit în două secțiuni: cea dedicată aspectelor politico-sociale-militare şi cea privitoare la relațiile internaționale. Scopul simpozionului este de a reevalua, în mod critic, perioada neutralității şi angajamentul belic românesc, plasându-le la locul cuvenit în contextul desfăşurării Primului Război Mondial şi examinând diferite aspecte privitoare la România şi la teritoriile locuite de români, de la declararea neutralității până la încheierea războiului.

Temele abordate în cadrul simpozionului vor fi: evoluția istoriografiei românești cu privire la Primul Război Mondial în ultimele decenii și prezența României în istoriografia occidentală care tratează acest subiect în ultimii 20 de ani; neutralitatea României şi atitudinea principalelor puteri beligerante;  importanța intervenției militare a României în evoluția europeană a războiului; realitățile Vechiului Regat şi ale Transilvaniei austro-ungare în timpul neutralității şi a războiului, cu privire specială asupra structurilor instituționale, asupra sistemului parlamentar, a curentelor de opinie, asupra presei şi asociaţiilor; mişcarea naţională românească şi rolul său central în propaganda de susținere a intervenției în război; experiența belică a românilor pe diferitele fronturi europene: cazul românilor transilvăneni; interferențele şi convergențele italo-române în timpul Primului Război Mondial.

Sediile de desfășurare a manifestării științifice: sălile Museo Palazzo Grimani (Ramo Grimani – Castello 4858, Veneţia) orele 9.30–13.00 şi sala „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (Campo S. Fosca – Cannaregio 2214, Veneţia), orele 15.30–19.00.

Pentru alte detalii:  Institutul Român de Cultură şi cercetare Umanistică

Palazzo Correr – Cannaregio 2214 (Campo Santa Fosca)

30121 Veneţia, ITALIA; Tel. +39.041.524.2309; e-mail: istiorga@tin.it

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508