“Selfie, descoperirea feței” de Rareș Iordache

oct. 2nd, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 10 octombrie 2014, ora 17.00, la Cluj-Napoca (Turnul Croitorilor), editura Tritonic lansează  volumul “Selfie, descoperirea feței”, de Rareș Iordache.

Invitați vor fi: prof.univ.dr. Aurel Codoban şi Mihai Biriș – expoziția Selfish. Moderator: Bogdan Hrib, editor Tritonic

„Ai opțiunea de a te satura de informație sau de a satura prin informație, rezultatul este oarecum similar: scoaterea feței din funcțiune. Distincția constă în obiectul blurării,fața-ta sau fața-ta-cu-alte-fețe. Oricum, actul este psihotic în orice formulă l-ai alege. De fapt, este vorba despre dorința psihotică de a te destructura informațional, de a deveni mai-mult-decât-mașină, a te lăsa cuprins de fluxul informațional într-o uniune simbiotică. Prin asta vei încerca să reiterezi transformarea ta, anunțată atunci când ai deschis ușa rețelei, atunci când lucrurile vor înceta să mai fie cum erau. Și au făcut-o, nu va mai fi niciodată la fel. De asta îți și spun că este un atac al feței care te va face de nerecunoscut”, a declarat Rareș Iordache.

„Ceea ce spunea cândva Heraclit a devenit foarte adevărat despre lumea computerelor, despre web. Într-adevăr, nu poţi face baie de două ori în acelaşi şuvoi de date! Poate nici măcar în timpul când îl frecventezi netul nu rămâne identic cu sine! Cum ai putea atunci să îl gândeşti? Pentru că nu ai răgazul să te dai la o parte din trafic şi să îl vezi din exterior: cât te-ai dat la o parte, el s-a şi schimbat! Cred că merită să gândeşti şi să scrii în aceste condiţii pentru a transforma în mărturie o experienţă care îţi aparţine şi Rareş Iordache face asta! Apariţia computerului seamănă, din multe puncte de vedere, cu apariţia tiparului. Computerul nu este atât o maşină de calculat, cât una de comunicat, iar internetul nu este atât un produs, cât un serviciu! Cu atât mai mult cu cât asocierea dintre computer şi internet a evoluat în direcţia hypertextului şi a hypermedia… Asociere şi evoluţie care ne îndeamnă să regândim toate implicaţiile ce ţin de comunicare: identitatea ta, identitatea celuilalt, realitatea live şi realitatea virtuală..”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Cododan.

Rares Iordache este scriitor, jurnalist, editor al revistei #hibridmedia si doctor in filosofie.

Număr de vizualizări :1230


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro