TATE Modern vizitează la Artmark operele marilor artişti ai avangardei. Vedeta expoziţiei private este „Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși

sept. 7th, 2014 | By | Category: Eveniment

Luni, 8 septembrie 2014, la galeriile Artmark din Bucureşti, la solicitarea TATE Modern (cel mai vizitat muzeu de artă modernă din lume în 2013), va avea loc o expoziție privată dedicată marilor artiști români ai avangardei începutului de secol. Membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de artă din lume, TATE Modern din Marea Britanie, alături de mari colecționari internaționali de artă, atrași de potențialul artei românești, sosesc la începutul lui septembrie în România. Una dintre vedetele expoziției va fi „Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, probabil cea mai importantă sculptură de Brâncuși încă pe teritoriul românesc, aflată astăzi într-o colecție privată (urmând retrocedării acesteia de către Muzeul Național în 2012). „Cumințenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, cu o simbolistică puternică, reflectând în profunzime originalitatea creației artistului român, cunoscută pe plan mondial și râvnită de toate marile muzee ale lumii. Expoziția organizată la solicitarea TATE Modern reflectă mobilitatea artistică și fantastica libertate de exprimare a artiștilor români în perioada avangardei începutului de secol XX, aceștia fiind la curent cu manifestele artistice din lumea culturală vestică, uneori implicați în nașterea unora dintre curentele avangardiste ale vremii, alteori doar asimilatori sau continuatori. Artiști români precum Victor Brauner, Marcel Iancu, Arthur Segal, Hermann Maxy, Corneliu Michăilescu, Gherasim Luca, Jules Perahim, George Mișoznic, Jacques Herold, Paul Păun, Brassai, Hans Mattis Teutsch s-au aflat în primele linii ale avangardei regionale, iar unii dintre aceștia au fost deja și sunt și astăzi consacrați și cotați mai întâi de Occident. Prezenți în expoziția privată ”Showcasing Romanian Avant-garde Art, from private collections, TATE viewing”, aceștia vor oferi consistență, istorie și relevanță universală discursului artistic românesc, supuși fiind scrutinului valoric al reprezentanților TATE și colecționarilor internaționali.

Printre cele mai valoaroase opere se află și Himera Pământului de Dimitrie Paciurea (un alt exemplar al acesteia aflându-se în expunere la Muzeul Național de Artă), „Port la Mediterană” de Marcel Iancu (provenind din fosta colecție dr. Iosif Dona, retrocedată de Muzeul Național de Artă în 2007), Cu porumbelul de Hermann Maxy (provenind din fosta colecție a ziaristului A.L. Zissu), Hipergeneza reapariției de Victor Brauner (cea mai mare pictură de Brauner aflată într-o colecție românească privată), Nud de Hans Mattis-Teutsch (provenind din colecția fostului ministru de externe George Macovescu) sau Portretul lui Geo Bogza” de Jules Perahim (probabil cea mai timpurie pictură suprarealistă de Perahim într-o colecție privată, provenind chiar din colecția lui Geo Bogza).

De notat că impresionanta colecție TATE Modern numără deja câțiva artiști români printre care vârfurile avangariste Constantin Brâncuși, Arthur Segal, Brassai, dar și postmoderni precum Geta Brătescu sau Paul Neagu.

Număr de vizualizări :1229


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro