Avampremieră Cafeneaua critică: Diet Sayler, reputat artist româno-german

sept. 4th, 2014 | By | Category: Eveniment

Vineri 5 septembrie 2014, orele 19.00-21.30, la invitaţia Galeriei bucureştene 418 (Intrarea Armaşului nr. 12, et. 2), Cafeneaua critică propune o nouă „ediţie specială”, „de vacanţă”, avanpremieră a stagiunii care va începe în octombrie (după deschiderea anului universitar): o întîlnire cu Diet Sayler, reputat artist româno-german, în ambianţa expoziţiei Structure & Energy II – The Power of Abstraction. Vernisată în luna mai şi rămasă deschisă de-a lungul verii (se va închide pe 12 septembrie), expoziţia reuneşte, la fel ca în prima sa etapă (Structure & Energy – The Need for Abstraction, iunie-septembrie 2013), lucrări semnate de trei importanţi „abstracţionişti” autohtoni: regretaţii Vincenţiu Grigorescu şi Romul Nuţiu, precum şi Diet Sayler (doi dintre ei, Grigorescu şi Sayler, avînd şi remarcabile cariere internaţionale, după stabilirea lor în străinătate, în Italia, respectiv în Germania). Curatoare: Marzia Ratti şi Joana Grevers (directoarea Galeriei 418). Amfitrioni: Joana Grevers (directoarea Galeriei 418) şi Ion Bogdan Lefter (amfitrionul Cafenelei critice).

Născut în 1939 la Timişoara, absolvent al Politehnicii locale şi format tot acolo, la Timişoara, ca artist, devenit pentru cîţiva ani bucureştean, apoi stabilit la Nürenberg, în 1973, Diet Sayler este unul dintre cei mai reputaţi „abstracţionişti” internaţionali ai ultimelor decenii. „Concretist”, „constructivist”, pictor dar şi grafician, autor de colaje şi lucrări în „tehnici mixte”, de intervenţii ambientale ş.a.m.d., artistul a expus în mari muzee şi în galerii influente, a realizat intervenţii vizuale în spaţii monumentale din mai multe ţări şi a editat o serie de albume cu lucrările sale, beneficiind de o largă recunoaştere. În pragul unui moment aniversar (în luna decembrie va împlini 75 de ani!), Diet Sayler va vorbi la „ediţia specială” a Cafenelei critice, la Galeria 418, despre arta sa, despre întreaga sa carieră.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A şi la Club Control. Din toamna lui 2011 dezbaterile Cafenelei critice au loc la Club A.

Număr de vizualizări :854


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro