George Damian conferențiază despre “Spioni care au trecut prin Bucureşti”

iul. 30th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 31 iulie 2014, de la ora 19.00, la Palatul Șuțu din București, va avea avea loc o conferință susținută de George Damian, cu tema “Spioni care au trecut prin București”.


“Înainte şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bucureştii au fost un oraş prin care au trecut numeroşi spioni. Unii au preferat luminile rampei şi nu s-au sfiit să se afişeze în viaţa publică a capitalei României, alţii au preferat siguranţa anonimatului. Toţi au avut ceva în comun: au frecventat clădiri şi locuri care încă există în Bucureşti. Refacerea traseelor unor astfel de personaje din umbră constituie o parte mai puţin cunoscută a istoriei Capitalei pe care vom încerca să o reconstituim parţial.
În vara anului 1939 două femei fatale cu conexiuni internaţionale au împărţit acoperişul hotelului Athenee Palace din Bucureşti. Prima dintre ele, Edit von Coler era verişoara unuia dintre cei mai temuţi oameni din Reichul lui Hitler, respectiv Heinrich Himmler. Cea de-a doua, Rosie von Waldeck era fosta soţie a celebrului ginecolog german Ernst Gräfenberg şi reuşise să se refugieze la timp din calea măsurilor antisemite declanşate la Berlin. Strălucitoare şi făcând furori în cercurile înalte ale societăţii bucureştene, dar şi printre diplomaţi, cele două femei se prezentau drept ziariste şi erau bănuite de toată lumea că în realitate erau spioane, prima în serviciul Berlinului nazist, cea de-a doua în solda Statelor Unite ale Americii. Deşi s-au întâlnit de câteva ori faţă în faţă prin saloanele bucureştene, Edit von Coler şi Rosie von Waldeck nu au ajuns la o confruntare directă – decât mai târziu, în scris. Dedesubturile periplului celor două femei prin Bucureşti dezvăluie o ţesătură fină a jocurilor de interese practicate la Bucureşti în anii dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.”

George Damian, Ziarist cu studii de istorie, redactor al revistei Magazin Istoric şi al ziarului Timpul de la Chişinău.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi, august 2014:

Joi, 7 august 2014, ora 19.00
Fotografi bucureşteni: Carol Popp de Szathmári cu Emanuel Bădescu

Joi 14 august 2014, ora 19:00
O evoluţie involutivă a Pieţei Universităţii cu Adrian Crăciunescu

Joi 21 august 2014, ora 19:00
Demolarea Bucureştiului cu Andrei Popescu

Număr de vizualizări :1012


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro