spot_img

Literatura română şi piaţa editorială italiană, în paginile revistei ”Orizonturi culturale”

Afrodita Carmen Cionchin, directorul revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, a trimis pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro o prezentare a numărului din iunie al revistei, text pe care îl redăm integral.


”Ediţia română se deschide cu un editorial pe care l-am dedicat, după Salonul Internaţional de Carte de la Torino din acest an, tendinţei pozitive a prezenţei literaturii române pe piaţa editorială italiană, inclusiv pe timp de criză. Datele Institutului Cultural Român din Bucureşti, în particular cele ale Centrului Naţional al Cărţii şi ale Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, ca şi baza de date Scriitori români în italiană creată de revista noastră, permit o perspectivă de ansamblu relevantă în acest sens.

În continuare, alte titluri precum: Allegri ma non troppo. Fericirea la italieni (Raluca Niţă), Asolanii. Trei dialoguri despre iubire, prima traducere din Pietro Bembo (prezentare de Anamaria Gebăilă, care a îngrijit ediţia recent apărută în colecţia bilingvă „Biblioteca Italiană” de la Editura Humanitas),
Expoziția DOI la Muzeul de Artă Timișoara. Experimentele unei generaţii (prezentare de Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara), Leggiamo l’Italia: a treia ediţie a „Festivalului de Lectură tânără” (Georgiana Ţăranu), Dante pe americăneşte: autor de „self-help book” (Laszlo Alexandru), Restituiri culturale: Cornel Şuboni despre secretele viorii (rubrică multimedia în format audio şi video realizată prin colaborarea regizorului Victor Popa), „Dimensiunea Carrara”: un univers al marmurei şi al sculpturii (George Dan Istrate), Două proze de Umberto Saba: „Versiunea” şi „La război, în vis” (în traducerea Doinei Condrea Derer), Banii: call for papers revista Krypton nr. 4/2014 (revista „Krypton” este un periodic semestrial al Departamentului de Limbi, Literaturi şi Culturi Străine de la Universitatea Roma Tre, care cuprinde articole în limbile franceză, engleză, italiană, portugheză, română, spaniolă).

Ediţia italiană prezintă editorialul în traducere, Letteratura romena e mercato editoriale italiano: panorama e tendenze, şi alte articole precum: «Le giovinezze di Daniel Abagiu»: il ʻridere riflessivoʼ di Paul-Badescu (prezentarea romanului lui Cezar Paul-Bădescu apărut recent în italiană, realizată de traducătoarea Irina Ţurcanu), Transiti e confini: modernità multiculturale dell’Europa Centro-Orientale (articol de Victor Neumann tradus de Afrodita Cionchin), «Amândoi», il sorprendente giallo di Liviu Rebreanu (prezentare şi traducere inedită de Mauro Barindi), «Amore e sesso con le mie due patrie». Versi di Viorel Boldis (versuri de Viorel Boldiş, poet român italofon), Slow Food/Lingua Madre 2014, il premio a Ramona Hanachiuc (pagină cuprinzând un interviu şi o povestire a Ramonei Hanachiuc, câştigătoarea premiului special Slow Food-Terra Madre al celei de-a IX ediții a concursului literar naţional “Lingua Madre” de la Torino, dedicat femeilor străine din Italia), Una lingua dispersa: l’istroromeno (articol semnat de prof. Antonio Dianich, de origine istro-română), Leggiamo l’Italia: terza edizione del «Festival di lettura giovane» (Georgiana Ţăranu), Focus: Festival «teatROmania_emersioni sceniche» 2014 (Festivalul de Teatru ajuns la a IV-a ediţie va avea loc la Accademia di Romania din Roma între 27 şi 29 iunie 2014), Il denaro: call for papers della rivista «Krypton» .”

Afrodita Carmen Cionchin, director al revistei

Ediţia română poate fi citită pornind de la linkul http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

Ediţia italiană poate fi accesată la linkul http://www.orizonturiculturale.ro/it_home.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508