Vasile Ernu şi Cezar Paul-Bădescu, invitaţi ai Salonului de Carte de la Torino

mai 7th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Scriitorii Vasile Ernu şi Cezar Paul-Bădescu sunt invitaţi la cea de-a XXVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, care se va desfășura în perioada 8-12 mai. Tema ediţiei din acest an este ”Il Bene/Binele”, iar ţara invitată de onoare este Sfântul Scaun.

Vasile Ernu va fi reprezentantul României în cadrul programului ”Europe at 16”, un proiect adresat tinerilor din liceele şi universităţile din Torino şi Berlin care are ca scop încercarea de a discuta ideea: ce mai înseamnă Europa actuală din perspectivă socială, politică, economică şi culturală în viaţa de zi cu zi. În cadrul acestui proiect sînt invitaţi 10 scriitori din întreaga Europă.

Joi, 8 mai, de la ora 12.30, la Arena Bookstock, Vasile Ernu se va întâlni cu tinerii cititori italieni şi va discuta pe tema „Europa la 16 ani. Tangram”. Moderatorul discuţiei va fi jurnalistul şi scriitorul Andrea Bajani.

Născut în URSS (Nato in URSS) şi Ultimii eretici ai Imperiului (Gli ultimi eretici dell’Impero), volume semnate de Vasile Ernu, au fost traduse în limba italiană de Anita N. Bernacchia şi au apărut la Editura HACCA.

Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), volum nominalizat la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi premiat de revista Tiuk!, este în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia.

Născut în URSS reprezintă volumul de debut al lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010). Cartea a fost distinsă cu Premiul pentru debut al revistei România literară şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2006. Pentru acelaşi titlu a obţinut nominalizări la Premiul de debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.
Născut în URSS a fost publicat în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) şi în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a apărut recent la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure), la Editura L’Harmattan din Ungaria (traducere László Noémi) şi la Editura Sulakauri din Georgia (traducere de  Gaga Lomidze). Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
În 2010 publică la Editura Polirom, împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.
În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.
În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga.
Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu, Editura Cartier 2008. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro, www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro

Duminică, 11 mai, de la ora 17.00, în Sala Avorio, Cezar Paul-Bădescu se va întâlni cu cititorii italieni, prilej cu care va avea loc şi lansarea ediţiei în limba italiană a romanului Tinereţile lui Daniel Abagiu (Le giovinezze di Daniel Abagiu), apărut în luna februarie a acestui an la editura Ciesse, în traducerea Irinei Ţurcanu.

Alături de autor, vor participa: Mauro Barindi, Roberto Merlo, Irina Ţurcanu

Prefaţat de Mircea Cărtărescu, Tinereţile lui Daniel Abagiu a apărut în două ediţii la Editura Polirom (2004, 2012) şi este disponibil şi în format digital. Romanul a mai fost publicat în Bulgaria, la Paradox Publishing, traducere de Vanina Bojikova. Mai există şi o traducere spaniolă a romanului, La dorada juventud de Daniel Pajero, realizată de Alberto Madrona, nepublicată deocamdată.

Cezar Paul-Bădescu (n. 7 august 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în 1994. Între 1996 şi 2007 a fost redactor al revistei Dilema, unde ulterior a rămas colaborator extern, continuînd să scrie săptămînal în rubrica de analiză a fenomenului televizual, pe care o ţine din anul 2000. Din 2007 este şeful Departamentului Cultură al ziarului Adevărul.

De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut romanul Luminiţa, mon amour, în 2006. Tinereţile lui Daniel Abagiu şi Luminiţa, mon amour au fost traduse în bulgară şi au apărut la Sofia, într-un volum comun, la Editura Paradox, în 2009.
În anul 2000, Preşedinţia României i-a conferit lui Cezar Paul-Bădescu medalia „Mihai Eminescu”, pentru merite culturale.
Mai multe detalii despre participarea României la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Torino, pe siteul ICR: http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/romania-la-salonul-international-de-carte-de-la-torino-2014.html

Număr de vizualizări :1118


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro