Seria de autor Fernando Pessoa a Editurii Humanitas Fiction, de la Lisabona la Bookfest București

mai 22nd, 2014 | By | Category: Eveniment

Duminică, 1 iunie 2014, de la ora 13.30, în standul Humanitas din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, va fi lansat volumul ”Cronica vieții care trece”, cea mai recentă apariție în seria de autor „Fernando Pessoa”, care cuprinde pagini de jurnal, scrisorile de iubire ale lui Pessoa către Ophélia Queiroz, cronica vieții care trece în idei incomode etc. De curând, la invitația ICR Lisabona, Denisa Comănescu, editorul seriei de autor Fernando Pessoa a editurii Humanitas Fiction, Dinu Flămând, traducătorul, prefațatorul și îngrijitorul seriei, alături de Micaela Ghițescu, care a semnat versiunea românească a unor texte din serie, au susținut trei conferințe la Casa Pessoa din Lisabona. Casa Fernando Pessoa este un muzeu dedicat de administrația Lisabonei operei și vieții unuia dintre cei mai importanți scriitori portughezi ai secolului XX, devenit în decursul anilor un spațiu recunoscut al poeziei și un efervescent centru cultural.

Evenimentul omagial ”Măștile poetului” a inclus expoziția ”Desenându-l pe Pessoa”, cu lucrări realizate de 23 de artiști români contemporani și expoziția de carte Pessoa, un inventar vizual care a adunat mare parte dintre titlurile apărute în limba română, cele mai recente fiind cele publicate de Editura Humanitas Fiction în seria de autor „Fernando Pessoa”, precum și audiobookul ”Ploaie oblică”, editat de Humanitas Multimedia. La evenimente au luat parte E.S. Vasile Popovici, ambasadorul României în Portugalia, E. S. Valeriu Turea, ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, și Rui Zink, autorul romanului ”Cititorul din peșteră”, bestseller al Editurii Humanitas Fiction.
Într-un articol apărut în cel mai important ziar portughez, Diário de Noticias, în 12 mai, Rui Zink, profesor universitar și autor al unei vaste opere literare publicate în numeroase limbi, face elogiul culturii române, declarând în final: „Îmi place România pentru că îmi plac oamenii politicoși, culți, mai puțin avuți, dar generoși, oameni care știu că fiecare dintre noi este un ambasador al propriei țări pe uneori foarte strania planetă Pământ. Îmi plac Micaela Ghițescu, Anca Milu, Ioana Pârvulescu. Și editura cu cel mai frumos nume din lume: Humanitas”.

În seria de autor „Fernando Pessoa” au apărut: ”Cronica vieții care trece” (2014), ”Ultimatum și alte manifeste” (2012), ”Opera poetică” (2010, 2012), ”Cartea neliniștirii” (2009, 2012).

Număr de vizualizări :957


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro