Scurtmetrajul lui Radu Jude, “Trece și prin perete”, premiat la Cannes

mai 26th, 2014 | By | Category: Eveniment

Scurtmetrajul independent  “Trece şi prin perete”, realizat de Radu Jude, de altfel singura peliculă românească selecționată în 2014 la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a primit Menţiunea Specială a Juriului secţiunii “Quinzanne des Réalisateurs” . Regizorul a prezentat anul trecut, în premieră, filmul “O umbră de nor”, în cadrul aceleiaşi secţiuni a festivalului. Scurtmetrajul ”Trece și prin perete” este o producţie independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Motion Picture Management, iar producători sunt Radu Jude şi Ada Solomon. Pelicula este o adaptare liberă după povestirea “În magazie”, de A.P Cehov, avându-i în distrbuţie pe Sofia Nicolaescu (lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, regia Radu Jude), Ion Arcudeanu, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu şi Alecu Jude.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor “Lampa cu căciulă” şi “Alexandra”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

În prezent, regizorul Radu Jude se pregăteşte de cel de-al treilea lungmetraj “Aferim!”, film care va intra în producţie la mijlocul lunii viitoare. În plus, regizorul are în pregătire şi un alt proiect cinematografic: “Inimi cicatrizate”, o adaptare după Max Blecher.

”Quinzaine des Réalisateurs” este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul secţiunii “Quinzane des Réalisateurs” au fost prezenţi regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc şi Jean-Pierre Dardenne.

Număr de vizualizări :883


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro