Festivalul Fotografiei Europene, în România

mai 8th, 2014 | By | Category: Postcard

În perioada 09 – 31 mai 2014 va avea loc, în diferite oraşe ale României, precum și în Polonia, Slovacia, Slovenia, R.Moldova, Ucraina şi Ungaria, ediţia a III-a a Festivalului European de Fotografie. Festivalul dedicat Zilei Europei este organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii. Scopul proiectului este de a populariza arta fotografică din România în Europa, respectiv pe cea din Europa în România. Festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional va avea loc vineri, 09 mai 2014, la ora 12:00, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti (Aleea Alexandru nr. 38, București), în cadrul căruia va fi vernisat Salonul Internaţional „Eurofotoart”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii. La eveniment va fi prezent şi artistul fotograf Ştefan Toth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, care va participa şi în calitate de preşedinte al Festivalului Internaţional.

În cadrul festivităţii vor fi înmânate în premieră naţională medaliile în rang de aur, argint şi bronz  „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, editate de Asociaţia „Euro Foto Art”.  Medaliile care urmează să fie acordate în viitor pentru cele mai valoroase lucrări, este o marcă înregistrată la Oficiul de  Stat pentru Invenţii şi Mărci, fiind înseriate şi evidenţiat în Registrul special al medaliilor. Pentru ediţia a VI-a a Salonului Internaţional au fost înregistrate 2429 de imagini, expediate din 21 de ţări europene, respectiv din SUA, China, Emiratele Arabe Unite, India şi Bangaldesh. Juriul internaţional alcătuit din cei mai reputaţi artişti fotografi ai lumii format din: Marcello Materassi E.FIAP/p, ESFIAP (Italia) – preşedintele juriului, Ioannis Lykouris E.FIAP, Hon EFIAP (Grecia), Georg S.Holzmann E.FIAP, Hon E.FIAP (Germania), Branislav Brkic MFIAP, E.FIAP/s, ESFIAP (Serbia) şi Anatol Poiată AFIAP (Republica Moldova), au acceptat pentru Salonul Internaţional 99 de lucrări. Pentru a asigura o calitate artistică fără precedent a Salonului  în România, Asociaţia „Euro Foto Art”  a preferat să renunţe la patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, care pretinde acceptarea unui procent de 33 % din lucrările trimise (indiferent de nivelul artistic al acestora). În cadrul Salonului artiştii fotografi au putut participa numai cu imagini realizate în Europa,  în cele patru secţiuni: liberă (A), peisaje din Europa (B), tradiţii populare europene (C) şi copii din Europa (D).

Artiştii fotografi din România au avut un succes deosebit la ediţia a V-a a Salonului Internaţional. Juriul internaţional, din care nu a făcut parte niciun membru din România au jurizat  imaginile fără să cunoască numele autorilor şi  au selecţionat  pentru Salonul internaţional 61 de lucrări realizate de artişti fotografi din ţara noastră din totalul de 99 imagini acceptate. Cea mai bună participare a avut artista fotograf  Rucsandra Călin din Craiova (membru al Fotoclubului „Mihai-Dan Călinescu”), care a obţinut o medalie de aur la secţiunea ”Copii din Europa”, patru medalii de bronz (la fiecare secţiune) şi o plachetă „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”. Conform regulamentului publicat  Trofeu de cristal al Salonului „Eurofotoart”, a fost conferit tot artistei fotograf craiovean, deoarece  a obţinut cele mai multe premii la salonul internaţional. Un rezultat remarcabil a avut şi artistul fotograf Ionel Onofraş din Iaşi (membru al Asociaţiei Bucureştiul meu drag”, care o obţinut medalia de aur şi argint la secţiunea ”Tradiţii populare Europene.

Festival European de Fotografie cuprinde în total 35 de manifestări derulate în mai multe ţări Europene. În preambulul Festivalului au fost organizate 14 manifestări expoziţionale în Slovacia, Polonia, România şi Ungaria. Expoziţia intitulată „Oraşe ale Uniunii Europene” au fost vernisate în parteneriat cu Biblioteca Judeţului Békés (HU), în 8 instituţii din subordinea acestuia. Această expoziţie internaţională urmează să fie vernisată în data de 09 mai2014  şi în Centrul de Cultură din  Galaţi.

La sediul celor două Instituturi partenere la Proiectul din Bucureşti  sunt organizate expoziţiile de artă fotografică: personala Marcello Materassi EFIAPp din Firenze (Italia), al cărei festivitate de închidere va avea loc în data de 09 mai 2014, la ora 18:00, respectiv expoziţia membrilor Fotoclubului „Marx József” din Târgu Mureş, care urmează să fie vernisată în data de 29 mai 2014, la ora 19:00, la Institutul „Balassi” – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Expoziţiile organizate din fotografiile acceptate şi premiate la Saloanele „Eurofotoart” vor fi vernisate în cadrul Festivalului Internaţional la Galeria „Bastionul” din Cluj Napoca în data de 07 mai 2014, respectiv Muzeul de Artă din Cernăuţi (Ucraina), în data de 11 mai 2014, la ora 12:00

Lucrările membrilor Asociaţiei „Bucureştiul meu drag” din Bucureşti urmează să fie vernisată la Galeria Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din Suceava în data de 10 mai 2014, la ora 13:00. Membrii Clubului Fotoclubului Szentes (HU) se vor prezenta în faţa publicului la Galeria FKVSV din Novi Sad (Serbia), iar membrii Fotoclubului „Osijek” din Osijek (Croatia) vor expune o selecţie de 60 de fotografii în Pasajul „Universitatea” din Bucureşti.

Expoziţia comună a membrilor Asociaţiei „Euro Foto Art” şi Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea intitulată „Dialog” urmează să fie vernisată la Galeria „Ifi Ház” din Debrecen (HU), în data de 27 mai 2014, respectiv  în cadrul manifestărilor de închidere a Festivalului  în Pasajul din centrul capitalei.

Vor fi de asemenea vernisate mai multe expoziţii realizate din lucrările artiştilor fotografi: Ovi D. Pop (România) la sediul  Primăriei din Valea lui Mihai (judeţul Bihor),  Amer Kapetanovic din Sarajevo, la Galeria FKVSV din Novi Sad (Serbia), Béla Sapungi. din Salonta, intitulată „Picturi murale din Irlanda de Nord” în Staţia de Metro „Unirrii 2”  din capitală. Galeria „La Gard” al Casei de Cultură a Municiului Iaşi va găzdui multe expoziţii de artă fotografică în cadrul Festivalului Fotografiei Europene. Expoziţia artiştilor fotografi din Euroregiunea „Bihor – Hajdu Bihar” uremază să fie vernisată  în data de 24 mai 2014, la Galeria Bibliotecii „Octavian Goga” din Aleşd.

Gala de digiporamă intitulată „Paşi în lumină…” realizată cu lucrările membrilor Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea, urmează să fie prezentate în Cernăuţi (Ucraina) şi la sediul Uniunii Artiştilor Fotografi din Chişinău (Republica Moldova)

Număr de vizualizări :1031


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro