150 de participanți la concursul ”Le Grand Prix de l`Opera”

mai 7th, 2014 | By | Category: Postcard

În perioada 25-29 iunie 2014, la Opera Naţională Bucureşti se vor desfăşura fazele finale ale concursului de canto „Le Grand Prix de l’ Opéra”, ediţia a II-a, competiţie la care s-au înscris 150 de candidaţi din 51 de ţări. Țara cu cel mai mare număr de concurenţi înscrişi este România (37 de cântăreți, inclusiv cei cu domiciliul în străinătate), urmată de Rusia (27 de cântăreți), Republica Moldova, Coreea de Sud, Ucraina etc. Concursul s-a bucurat de participarea a 123 interpreţi străini, ceea ce reprezintă un procent foarte mare față numărul total de înscrieri. Dintre aceştia, aproximativ jumătate sunt soprane (74), restul procentelor fiind distribuite relativ echilibrat între mezzo-soprane (26), tenori (19), baritoni (16) şi başi (11). Există “reprezentanți” ai fiecărei vârste, de la 19 la 34 de ani. Juriul fazei preliminare a decis, conform mediilor obţinute în etapa preliminară, desfăşurată în data de 5 mai 2014, să se califice în cea dintâi etapă a concursului, un număr de 61 de candidaţi din 18 ţări (49 de participanţi străini şi 12 participanţi români), etapă care va avea loc în data de  25  iunie. Juriul a fost alcătuit din Răzvan Ioan Dincă (Preşedinte al Competiţiei, Director General al Operei Naţionale Bucureşti), Georgeta Stoleriu (soprană, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), Daniel Magdal (tenor), Iulia Isaev (soprană și profesor la UNMB), Adrian Morar (dirijor, director artistic al Operei Naţionale din Cluj Napoca), Luminiţa Berariu (pianistă şi îndrumător vocal), Ioana Ligia Maxim (pianistă și îndrumător vocal) şi Mihai Cosma (muzicolog şi project manager al Competiţiei).

„Le Grand Prix de l’Opéra” a devenit cel mai de anvergură eveniment cultural din România, din perspectiva numărului de țări participante. De asemenea, concursul este singurul la care juriul decide cine se califică mai departe de Etapa preliminară după sistemul “blind”, adică neștiind cine este persoana care primește notă, identificarea făcându-se doar pe baza numărului de concurs, astfel asigurându-se o obiectivitate absolută.

Fazele finale ale concursului vor fi jurizate de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Brenda Hurley – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai momentului; Vlad Iftinca, membru al echipei artistice a Metropolitan Opera din New York (MET); Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater, alături de reprezentanţi ai

Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma -Manager de proiect şi consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă – Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.

Inaugurată în iunie 2013, competiția se adresează tinerilor solişti de operă cu vârste cuprinse între 18-33 de ani pentru voci feminine, respectiv 19-34 de ani pentru voci bărbăteşti, oferindu-le posibilitatea de a câştiga premii care depășesc 13.000 euro, pe lângă contracte de spectacole şi înregistrări, precum şi oportunitatea de a interpreta roluri principale în producții ale Operei Naționale Bucureşti și a altor teatre lirice europene. 

Pentru detalii suplimentare: http://www.operanb.ro/evenimente-speciale/concurs/editia2014

Număr de vizualizări :887


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro