Programul de Carte, ediția a III-a, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor

apr. 7th, 2014 | By | Category: Proiecte

Miercuri, 23 aprilie 2014, între orele 12.00 şi 14.30, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti (Bdul Dacia nr.12, sector 1) organizează a treia ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE, marcând, astfel, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Cu acest prilej, publicul are ocazia să primească  o floare, o carte şi un poem şoptit. Locuitorii Municipiului Bucureşti pot dărui cărţi pentru Biblioteca Oraşului Voluntari, într-un program social susţinut de scriitoarea Gabriela Vrânceanu-Firea. În Rotonda MNLR, va avea loc DEZBATEREA DE CARTE – „Cultura scrisă, element de securitate naţională?”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu Angelescu, Dan Mircea Cipariu, Lucian Chişu, Bogdan Ghiu, Marcel Popa, acad.Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu. Moderatori: Ioan Cristescu & Anamaria Spătaru (Radio România Cultural). Organizatorii PROGRAMULUI DE CARTE sunt Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART. Parteneri media: Radio România Cultural şi www.agentiadecarte.ro

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART, organizează a treia ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE, un program de evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale.

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.

Sloganul PROGRAMUL DE C’ARTE pentru 2014 este: citeşti şi dăruieşti!

PROGRAMUL DE CARTE

-Ora 12.00-12.30, CIRCUITUL DE CARTE

Pe esplanada Muzeului Naţional al Literaturii Române, echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu şi studenţii Facultăţii de Artă a Universităţii Hyperion din Bucureşti vor dărui trecătorilor o floare, un poem şoptit, precum şi o carte în format clasic sau electronic. Cărţile şi CD-ROM-urile vor fi dăruite de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi de către editurile care fac parte din APLER.

-Ora 12.30-13.00, DARUL DE CARTE

O campanie socială prin care locuitorii Municipiului Bucureşti pot dărui cărţi pentru Biblioteca Oraşului Voluntari.

-Ora 13.00, Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, DEZBATEREA DE CARTE – „Cultura scrisă, element de securitate naţională?”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu AngelescuDan Mircea Cipariu, Lucian Chişu, Bogdan Ghiu, Marcel Popa, acad.Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu. Moderatori: Ioan Cristescu & Anamaria Spătaru (Radio România Cultural)

Organizatori: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România -APLER, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART.

Parteneri media: Radio România Cultural, revista „Cultura”,www.agentiadecarte.ro

Număr de vizualizări :1699


One Comment to “Programul de Carte, ediția a III-a, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor”

  1. Va doresc Sarbatoare Frumoasa, Placuta si La multi ani! Sfantul Gheorghe sa va ajute!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro