spot_img

Pianul Călător și Horia Mihail ajung la Bucureşti

Pianistul Horia Mihail va susține un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23 şi respectiv 25 aprilie 2014, cu un repertoriu din Mozart.  Cele două spectacole sunt cuprinse în Turneul Pianul Călător care a ajuns, în 2014, la ediția a IV-a. Turneul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural. După parcurgerea unui itinerar ce a cuprins aproape toate zonele istorice ale ţării, în al patrulea an de călătorie pianul călător a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Roman, la Şcoala de artă ”Sergiu Celibidache”. “Dacă este să vorbesc despre acestă experienţă în premieră din viaţa mea, aceea de dirijor şi solist în acelaşi timp, aş vrea să amintesc sprijinul şi bunăvoinţa instrumentiştilor din cele două orchestre – cea din Piteşti şi cea din Braşov. Nu am studii dirijorale, aşa că am avut nevoie de răbdarea lor pentru a mă face înţeles şi pentru asta le mulţumesc. Am emoţii de fiecare dată când sunt în faţa lor. La început nu ştii cum reacţionează, nu ştii dacă te faci înţeles. Insă de la jumătatea repetiţiei încolo, lucrurile merg firesc, pentru că ne obişnuim unii cu ceilalţi. Multă lume m-a întrebat cum mă simt în această postură – cea de dirijor – aş spune că nu mă simt dirijor, ci mai degrabă un fel de conducător. Mă pot face mai bine înţeles, fără să apelez la un alt dirijor. Totuşi mă simt eu însumi nu atunci când dirijez, ci când sunt în faţa claviaturii”, a spus Horia Mihail. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie şi la Braşov pe 10 aprilie, Horia Mihail a fost solist şi dirijor în acelaşi timp, interpretând împreună cu filarmonicile din cele două oraşe Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră şi Concertul nr. 23 în la major pentru pian şi orchestră.

Tot în premieră absolută, Horia Mihail, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio va încerca această experienţă alături de colegii săi din Orchestra Naţională Radio, vineri 25 aprilie la Sala Radio, nu înainte însă de a susţine un recital extraordinar, tot la Sala Radio, pe 23 aprilie. În recital, Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană.

În calitate de iniţiatoare și director artistic al proiectului Pianul călător, Oltea Şerban-Pârâu  declară :

„Odată ajunși la a patra ediție a turneului Pianul călător, ne aflăm în situația de a căuta noi rute pentru a rămâne în atenția publicului. Un program 100 % Mozart reprezenta partea de succes sigur, dată fiind popularitatea muzicii mozartiene în rândul publicului românesc. Curajul, partea de noutate, era practic pariul pe care pianistul Horia Mihail l-a pus cu el însuși, acela de a încerca să se afle singur cu orchestra și pianul pe scenă într-un program de trei concerte mozartiene, fiind pentru prima dată solist și dirijor, așa cum se întâmpla de altfel cu aproape 250 de ani în urmă, în epoca în care Mozart se afla săptămâni în șir în turneu, de multe ori în postura de pianist concertist.”

Pianul Călător va reveni, ca şi anul trecut, în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit anul trecut cu mult entuziasm de simplii trecători sau de melomani de toate vârstele şi condiţiile, încântaţi să petreacă o oră în aer liber în compania muzicii de cea mai bună calitate. Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2014

Tulcea, 21 MARTIE, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător

Bârlad, 22 MARTIE, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător

Mediaş, 25 MARTIE, Sala Traube, Recital Pianul călător

Deva, 26 MARTIE, Teatrul de Artă, Recital Pianul călător

Tecuci, 28 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Roman, 29 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Piteşti, 3 APRILIE, Casa de Cultură, Concert cu orchestra

Sibiu ,4 APRILIE, Sala Thalia, Recital

Braşov, 5 APRILIE, Sala Patria, Recital

Braşov, 10 APRILIE, Sala Patria, Concert cu orchestra

Târgu Mureş, 14 APRILIE, Palatul Culturii,  Recital

Oradea, 17 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

Bucureşti, 23 APRILIE, Sala Radio, Recital

Bucureşti ,25 APRILIE, Sala Radio, Concert cu orchestra

Sânnicolau Mare, 26 APRILIE, Castelul Nako, Recital Pianul călător

New York , 4 mai, Klavierhaus,  Recital

Bucureşti , 10 MAI, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător

Bucureşti, 11 MAI, Parcul Cişmigiu, Recital Pianul călător

Chişinău ,14 MAI, Sala cu orgă, Recital

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi  Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508