Întâlnirea cu un om extraordinar

apr. 24th, 2014 | By | Category: Postcard

Nu-s dese momentele în viață când simți că trăiești cu adevărat. Pentru mine, unul dintre acestea a fost întâlnirea cu Mircea Daneliuc. La început am descoperit filmele sale, prin anii 80, iar anul trecut m-a cuprins entuziasmul pentru literatura lui și apoi l-am cunoscut pe marele regizor în carne și oase. Sunt bucuros că Daneliuc m-a onorat cu prietenia, după ce am terminat lucrul împreună la volumul ”Convorbiri cu Mircea Daneliuc”, apărut la Adenium.

La 71 de ani, Daneliuc este foarte activ, ca să vă fac o confidență- acum e pe ultimii metri cu scrisul la un volum de proze scurte și, deși a declarat apăsat că s-a despărțit de lumea filmului, sunt sigur că ar mai regiza, dacă i s-ar pune la dispoziție un buget rezonabil pentru o peliculă.

Datorită lui Liviu Antonesei, care, de fapt, mi-a atras atenția asupra creației literare a regizorului, fapt pentru care îi sunt recunoscător, în 2013, editura ieșeană Adenium a început să publice și republice cu program textele lui Daneliuc, în ideea reunirii operelor complete sub aceeași marcă editorială. Aici au apărut deja reeditarea la Pisica ruptă și noul roman Ca un grătar de mici.

La Bookfest 2014 am înțeles că o să se lanseze o reeditare a romanului Strigoi fără țară, iar pentru toamnă, la Târgul de carte Gaudeamus din București, Adenium pregătește să aprindă fitilul unei veritabile bombe editoriale- scenariul la filmul Glissando, cu adnotările olografe din perioada turnării capodoperei.

Titlul articolului nu se referă doar la relația mea cu Daneliuc. Conține și o invitație, deoarece Timpul, celebra revistă de cultură, editată acum de Adenium, împreună cu Asociatia Studentilor Jurnalisti (ASJ) și Primăria Municipiului Iași, în cadrul proiectului Iași Capitală Culturală Europeană 2021, organizează a V-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc Timpul, la Iași, în perioada 20-24 mai. Iar manifestarea este dedicată lui Mircea Daneliuc. Se vor proiecta Patul conjugal, Marilena, Senatorul melcilor si Cele ce plutesc. Desigur că o să fie și o lansare a Convorbirilor cu Mircea Daneliuc.

Ei, ne vedem și la Iași?!

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :1310


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro