Marți, 15 aprilie 2014, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, Andrei Pleșu va citi din volumul ”Despre frumusețea uitată a vieții”, în cadrul programului de lecturi publice ”Dacă e marți, scriitorii îți citesc”.
”Sunt bucuros să aflu că această antologie de texte publicată acum trei ani a stârnit, în suficientă măsură, interesul public, încât să determine editura să o retipărească.
Profit de ocazie pentru a îmbogăți volumul cu 25 de texte noi, apărute în presă după 2011. (…)
Cititorul va vedea, parcurgând cartea de față, că ea nu livrează „rețete” de viață, soluții garantate pentru „achiziționarea” fericirii. Îi propun doar o „împreună-alergare” spre normalitate, spre recuperarea unei mai firești așezări în nebuloasa cotidiană: un efort de „aerisire” în atmosfera îmbâcsită a veacului…” – Andrei Pleșu, notă la ediția a doua a cărții.
ANDREI PLEŞU este una dintre personalităţile reprezentative ale Şcolii de la Păltiniş şi un reper al vieţii publice şi academice româneşti, critic de artă, filozof, eseist; fondator şi director al săptămânalului de cultură Dilema (ulteriorDilema veche), fondator şi preşedinte al Fundaţiei „Noua Europă“ şi rectorul Colegiului „Noua Europă“. A debutat cu eseuri de istorie şi teorie a artei (Călătorie în lumea formelor, Pitoresc şi melancolie). După 1989 a devenit o voce publicistică inconfundabilă, aplecându-se, cu un umor grav şi nuanţat, asupra unor subiecte actuale sau perene ale politicii, ale culturii sau ale vieţii cotidiene (Chipuri şi măşti ale tranziţiei, Obscenitatea publică). Fără a abandona discursul filozofic, l-a lărgit spre explorările teologice sau etice (Minima moralia, Despre îngeri, Despre bucurie în Est şi în Vest), cu un extraordinar succes de public.