”3 Grații”, expoziție Cătălin Năstăsoiu, la Galeria Galateca

apr. 8th, 2014 | By | Category: Postcard

În perioada 10 aprilie – 3 mai 2014, la Galeria de artă și design GALATECA va putea fi vizitată expoziția „3 Grații” a artistului Cătălin Năstăsoiu. Într-o scenografie minimalistă ce trimite deliberat la Soborul Zeițelor din complexul ritual precucutenian, concepute la New York în 2012 și realizate în 2013-2014 în România, cele „3 GRAȚII” sunt primele obiecte RONATIV, generatoare de conversație identitară, prezentate în premieră publicului.  Proiectul este susținut de Fundația Tudor,  curator Iulia Gorneanu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Conceptul a fost expus în mediile sociale virtuale facebook, instagram și tweeter. „Grațiile” au același ADN grafic, conturul hărții României. Sunt inspirate de prețuirea pentru femeia aparținătoare acestui spațiu și reprezintă recunoașterea, memoria pe care artistul vrea să o transmită mai departe, să o povestească oamenilor. Acesta este motivul pentru care Cătălin Năstăsoiu a ales un material nobil, un material ceramic viu, despre care se spune că la ardere are ceea ce se numește „memorie”: porțelanul. „Am ținut să fac primele piese RONATIV din porțelan; un material foarte drag mie, greu de stăpânit, care netratat cu respect nu se lasă îmblânzit. La arderea finală (de vitrifiere), porțelanul își manifestă memoria tuturor atingerilor de care a avut parte in timpul facerii…Ei bine, pentru ca forma finală să fie curată, îți trebuie multă dragoste și respect pentru acest material. În plus, extrapolând această metaforă la „Grațiile” pe care le propun, ele poartă memoria respectului meu pentru virtuțiile româncelor.

RONATIV este un algoritm grafic prin care se pot genera infinit imagini bidimesionale sau forme tridimensionale, având ca unitate nativă conturul geometrizat al hărții României. Pornind de la principii de construcție a imaginii digitale, Cătălin Năstăsoiu transformă grafic conturul României într-o unitate de măsură indivizibilă a propriei imagini. Rezultatul este mai mult decât un layout sau o formă sculpturală, este un subiect de conversație despre România dintr-o perspectivă inedită, ușor integrabilă imaginației colective. Cătălin Năstasoiu combină cele mai noi tehnici de fabricație digital incluzând proiectare computerizată și printare 3D, cu cele de manufactură tradițională, cum este cazul pieselor de porțelan sau al bijuteriilor aflate în expoziția prezentă.  Produsele RONATIV vor fi disponibile în NeoGalateca, gallery shop-ul asociat.

CĂTĂLIN NĂSTĂSOIU este un artist de origine română, stabilit din 2001 la New York. A absolvit Universitatea de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Ceramică. Proiectul de Diplomă – „Vaca Interactivă” – a devenit simbolul Lăptăriei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artiști și intelectuali din România postdecembristă. Zece ani mai târziu, PricewaterhouseCoopers îl comisiona pe Cătălin Năstăsoiu pentru un proiect corporate global, de identitate a companiei. A rezultat o serie de obiecte ceramice inspirate de cultura Cucuteni. Piesele prezentate prin “Atelierele Cucuteni” au ajuns în toate colțurile lumii, din Noua Zeelandă până în Los Angeles, din Norvegia până în Africa de Sud.

A colaborat cu Media Pro, CME, PriceWaterhouseCooper, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International și cu nume din lumea artei și designului cum sunt Christophe de Menil sau Joe Doucet.

Galateca este o galerie de artă contemporană și design. Expune și promovează, fără frontiere, deopotrivă artă autohtonă și internațională. Spațiul GALATECA captivează atât publicul educat estetic, doritor de a-și complete cunoștințele despre lumea artei cât și cel ce își exersează luxul uimirii și al curiozității estetice.

Număr de vizualizări :1030


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro