Ziua Europeană a Muzicii Vechi – proiect media UER coordonat de Radio România

mart. 19th, 2014 | By | Category: Eveniment

Vineri, 21 martie 2014, data aniversării compozitorului Johann Sebastian Bach, nouă concerte oferite de radiodifuziuni publice din Spania, Polonia, Germania, Belgia, Austria, Republica Cehă şi Danemarca vor fi transmise, prin satelit, de departamentul Euroradio UER şi preluate în 15 ţări. Radio România coordonează, prin reprezentantul său în Grupul de Muzică al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, un proiect media care marchează Ziua Europeană a Muzicii Vechi (European Day of Early Music/EDEM), sărbătorită în fiecare an sub patronajul UNESCO. Printre muzicienii care fac parte din proiect se află și românii Nicoleta Paraschivescu (dirijoare) și Valer Barnea Săbăuș (contratenor).

Promotorul oficial al EDEM este Reţeaua Europeană a Muzicii Vechi (REMA), reţea de colaborare care include, în prezent, 65 de festivaluri de muzică veche şi săli de concerte din 20 de ţări europene, cu susţinerea Comisiei Europeane prin Programul pentru cultură şi a Ministerului Francez al Culturii. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune este principalul partener media al proiectului la nivel european.
Evenimente live şi înregistrate din importante centre culturale europene figurează în proiectul UER, susţinute de formaţii şi interpreţi consacraţi pe scena muzicii vechi, precum soprana Nuria Rial şi formaţia La Floridiana, dirijorul Jordi Savall şi orchestra Le Concert des Nations, dar şi artişti români care activează pe scenele internaţionale – dirijoarea Nicoleta Paraschivescu şi contratenorul Valer Barnea Săbăduş. Selecţia a fost realizată în cooperare cu radiodifuziunile publice din Europa, de către Alina Velea – membru al Grupului de Muzică al UER.
Postul Radio România Muzical va programa aceste înregistrări în perioada grilei speciale dedicate Sărbătorilor Pascale.

Număr de vizualizări :945


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro