Scriitoarea catalană Care Santos, la București

mart. 13th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 18 martie 2014, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, din București, va găzdui, de la ora 19.00, lansarea volumului ”Încăperi ferecate”, de Care Santos. Un roman tradus în peste 15 limbi, în mai puțini de doi ani. Alături de Care Santos, la eveniment vor participa: Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Marin Mălaicu-Hondrari, Andreea Răsuceanu și Denisa Comănescu. Care Santos propune publicului român, în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, cel mai cunoscut roman al său, ”Încăperi ferecate”, apărut la Editura Humanitas Fiction în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu. Scriitoarea catalană, care fost desemnată de curând câștigătoarea celei mai importante distincții literare catalane, Premi de las Lletres Catalanes Ramon Llull, se va afla în București, în perioada 18–19 martie 2014, la invitația Institutului Cervantes și a Editurii Humanitas Fiction.


„Un roman de epocă despre decăderea și opulența Barcelonei surprinse între sfârșitul secolului al XIX-lea și mijlocul secolului XX, despre destinul secret al unei familii îngropat în zidurile unui palazzo. Care Santos deschide aceste «încăperi ferecate» cu măiestrie.” (El Mundo)

„În cartea ei, Care Santos intră în culisele unei întunecate și secrete moșteniri de familie, combinând romanul de mistere și narațiunea istorică într-o rememorare a unei epoci a refugierii în artă, dragoste adulteră și spiritism.” (ABC)

Miercuri, 19 martie 2014, de la ora 19.00, Institutul Cervantes va fi gazda conferinței Care Santos în dialog cu Mircea Cărtărescu, cu tema „Memorie și literatură”.

CARE SANTOS s-a născut în 1970, în orașul Mataro din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câștigând prima competiție literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiția familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Și-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacțiile cotidienelor ABC și El Mundo. A debutat în 1995 cu volumul ”Cuentos cítricos”. Este autoarea a opt romane, șase volume de proză scurtă, două volume de poezii, precum și a numeroase cărți pentru copii și adolescenți, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso de Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără ”Intemperie” (1996, povestiri), „Aprender a huir” (2002, roman), ”El dueño de las sombras” (2006, roman), ”La muerte de Venus” (2007, roman), ”Los que ! rugen” (2009, povestiri). Romanul ”Încăperi ferecate” (Habitaciones cerradas) a apărut în 2011. În prezent, Care Santos este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo și coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociației Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei președintă a fost timp de opt ani. La Editura Humanitas Fiction urmează să apară romanul lui Care Santos lansat în Spania în 2013, ”Aerul pe care îl respire” (El aire que respiras).

Număr de vizualizări :1135


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro