„Pretextele textului. Studii si eseuri”, de Rodica Grigore

mart. 16th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Casa Cărții de Știință (Cluj-Napoca), a apărut volumul „Pretextele textului. Studii si eseuri”, semnat de Rodica Grigore. ”Fără pretenţia de a fi găsit pretextele perfecte – cu îndoiala că ar exista aşa ceva –, îmi doresc ca această carte să-i determine pe cei care o vor citi să se gândească măcar uneori că până şi pretextele (ale textului, desigur!) sunt nimerite: pentru că ne fac să medităm la esenţa lumii şi a lucrurilor din jur şi ne ajută să descoperim, dincolo de prea abilele jocuri ale aparenţelor sau ale măştilor de orice fel, citind şi recitind marea literatură, cine suntem cu adevărat.” (Rodica Grigore)


Rodica Grigore este conferenţiar (disciplina Literatura comparată) la Facultatea de Litere a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu; doctor în filologie din anul 2004. Volume publicate: Despre cărţi şi alţi demoni (2002), Retorica măştilor în proza interbelică românească. Mateiu I. Caragiale, Urmuz, Max Blecher, George Mihail Zamfirescu, G. Călinescu (2005), Lecturi în labirint (2007), Măşti, caligrafie, literatură (2011), În oglinda literaturii (2011, Premiul “Cartea anului”, acordat de Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România). Traduceri: Octavio Paz, Copiii mlaştinii. Poezia modernă de la romantism la avangardă (2003), Manuel Cortés Castañeda, Oglinda celuilalt. Antologie poetică (2006), Andrei Codrescu, Un bar din Brooklyn. Nuvele şi povestiri (2006, Premiul pentru traduceri al Filialei Sibiu a U.S.R.). A coordonat şi a realizat (în colaborare) antologia de texte a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în perioada 2005 – 2012. Este membră a Uniunii Scriitorilor şi a Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România. A publicat numeroase articole şi traduceri în presa literară, în revistele: “Cultura”, “Euphorion”, “Observator Cultural”, “Saeculum”, “Scrisul Românesc”, “Transilvania”, “Vatra”, “Viaţa Românească”, “Ziarul de duminică” etc. Colaborează frecvent, cu studii, eseuri şi traduceri, la publicaţii culturale din Spania, Mexic, Venezuela, Perú şi Statele Unite ale Americii.

Număr de vizualizări :1711


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro