Artă românească și europeană la Licitația de Primăvară Artmark

mart. 12th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 20 martie 2014, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, de la ora 19.00, va începe Licitația de Primăvară 2014 a Casei de licitații Artmark. Potrivit organizatorilor, ”această expoziție este un omagiu adus Marilor Maeștri ai artei naționale, oferind iubitorilor de artă ocazia de a se delecta vizual cu opere de patrimoniu și de a regăsi spiritul autohton consacrat. În plus, față de edițiile anterioare, expoziția va aduce în atenția publicului o serie de lucrări de artă europeană create de artiști precum Salvador Dalí sau Pierre Bonnard.”

Ediţia din acest an numără aproape 200 de loturi, reprezentând creaţii însemnate ale celor mai apreciaţi artişti români ai tuturor timpurilor. Autorii celor mai impresionante opere din expoziție sunt Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Francisc Șirato, Oscar Han, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, pentru a numi doar o parte. Surpriza expoziției constă în adăugarea unei secțiuni de Artă Europeană, în care publicul va putea admira lucrări de artă realizate de Salvador Dalí, Pierrre Bonnard, Amedeo Morello sau Karl-Johan Börjesson.
Între capodoperele de Tezaur (15 la număr), se distinge pictura „Flori la fereastră” de Nicolae Dărăscu (est. € 14.000 – 24.000), datată în a doua jumătate a anilor ’20, una dintre imaginile reprezentative pentru perioada de maturitate artistică a pictorului. Tot la secțiunea de Tezaur întâlnim lucrări de o valoare deosebită realizate de trei artiști din binecunoscuta grupare artistică „Grupul celor 4„: Tonitza, Șirato și Han. Operele celor trei artiști au o proveniență cu totul aparte, Colecția Dona. Atât în cazul operei lui Tonitza, „Natură statică cu legume” (est. € 30.000 – 45.000), cât și în cazul creației lui Șirato, „Femeia cu pisică” (est. € 25.000 – 35.000), dr. Iosif Dona le-a achiziționat direct din atelierele artiștilor. O altă pictură de Nicolae Tonitza, „Tătăroaică” (est. € 30.000 – 50.000) este vedeta expoziției.
Salvador Dalí, al cărui stil inconfundabil poate fi admirat în sculptura „Minotaur” (est. € 4.000 –7.500), este cel mai reprezentativ artist pentru secțiunea de Artă Europeană. Remarcabilă este și prezența lui Pierre Bonnard, cofondator al grupării avangardiste „Les Nabis„, prin două litografii (fiecare cu valoarea estimată între € 200 – 300).
Din celelalte secțiuni de curente artistice se remarcă artiști precum Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Iosif Iser, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Samuel Mützner, dar și Sorin Ilfoveanu, Ion Pacea sau Ștefan Câlția etc.

Număr de vizualizări :985


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro