„Ziua dezvrăjirii”, vernisată la Salonul de proiecte

feb. 13th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 20 februarie, de la ora 19.00, la Salonul de proiecte, MNAC Anexa (Calea Moșilor, 62-68, etaj 2, București), va avea loc vernisajul expoziției ”Ziua dezvrăjirii”. Expun artiștii: Dragoș Bădiță, Daniel Djamo, Florin Flueraș și Alina Popa, Monotremu, [Perplex], Sillyconductor. De la ora 19.30, lansarea metodei Unsorcery – Florin Flueraș și Alina Popa, iar de la ora 20.00, 19.30 Sillyconductor va susține un sound performance. Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 februarie – 13 aprilie 2014.


Dragoș Bădiță explorează percepția asupra naturii urmărind interacțiunea dintre peisajul natural și proiecțiile mentale, evocând percepțiile destabilizante și viziunile inefabile care se conturează în timpul unei zile și nopți petrecute în jurul lacului Laguna Albastră.

Florin Flueraș și Alina Popa consideră că posibilitatea reconectării cu natura e iremediabil compromisă. A crede că acest lucru mai poate fi posibil ține de un atașament nostalgic deoarece dezvrăjirea lumii produsă de cursul modernității s-a dovedit a fi ireversibilă. Ca atare, ei propun cercetarea unor moduri „negative” de construcție a cunoașterii bazate pe misticism, afect și erezie.

O altă serie de proiecte e ancorată în probleme relevante pentru tensiunile din spațiul social, asa cum e de pildă propunerea lui Daniel Djamo, care recontextualizează traseul unei vieți prin intermediul preocupărilor materiale de zi cu zi. Microeconomia vieții individuale reprezintă o revelatoare contragere a existenței umane.

Grupul Monotremu discută prezența reconfortantă a religiei în sfera cotidiană, iar acest fenomen e cu atât mai răspândit cu cât precaritatatea a ajuns să afecteze o porțiune majoră a câmpului social. Neputința și speranța iluzorie devin elemente integrante ale ritualurilor de zi cu zi.

Colectivul [Perplex] își canalizează energia în producerea unui tip de design care sintetizează complexul de inferioritate, analizând de fapt maladia autocolonizării care condiționează atât subiectivitatea și interrelaționarea din mediile corporatiste cât și relațiile de putere între entitățile statale care se confruntă în arena geopoliticii.

Ca element inedit în programul Salonului de proiecte, Sillyconductor realizează un experiment de sunet construind o platformă multifuncțională – Pianosaurus – care lasă publicul să descopere „cum poate suna un pian sau mai multe atunci când nu există limitări de ordin fizic/mecanic în reproducerea unei note”.

Salonul de proiecte și-a început activitatea în 2011 și este o inițiativă a Magdei Radu și a Alexandrei Croitoru ce beneficiază de sprijinul financiar și logistic oferit de MNAC. Această inițiativă își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se focalizează asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context generațional, local și internațional, mai larg. Din echipa Salonului de proiecte mai fac parte Dana Andrei și Ștefan Sava.

Număr de vizualizări :883


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro