Triplă lansare de carte la Cluj

feb. 7th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 13 februarie 2014, ora 13.00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, va avea loc o dezbatere despre poezie şi dramaturgie, prilejuită de lansarea a trei cărţi noi: Diana Cozma, ”Eugenio Barba şi mărul de aur”, Editura Ideea europeană, Bucureşti, 2013; Mariana Bojan, ”Lupul nostru de toate zilele”, Editura Limes, Cluj/Floreşti, 2013; Ion Cristofor, „Gramofonul de pământ”, Editura Limes, Cluj/Floreşti, 2014. La eveniment vor mai participa, alături de autori, Irina Petraş şi Constantin Cubleşan.


Diana Cozma: „Simultaneitatea toarce şi înnoadă firele dramaturgiei narative împletite de Eugenio Barba în ochiuri de cuvânt-acţiune. Cuvânt-vers naiv rostit de gura copilului, vers de leagăn, de alean, de bocet. Cuvânt-exorcizator, reverberând în ecouri incantatorii. După spectacolul Casa tatălui meu, Eugenio Barba renunţă definitiv la a concepe dramaturgia pe baza unui text pre-existent. Artistul porneşte la drum pentru a vâna spectacolul cu o tolbă burduşită de surse – poezie, roman, enigmă ce îşi aşteaptă dezlegarea. Ţese firele dramaturgice astfel încât confruntarea scenică nu mai are loc pe tabla de şah mundană, ci pe tabla de şah a înăuntrului în care nebunul/nebunia se ia la harţă cu pionul/precauţia, calul/imaginaţia îşi măsoară puterile cu turnul/raţiunea. Născoceşte un joc, un conflict, o scenă-planetă stranie în care albastrul luminii devine metafizic, în care se iţesc capetele trăirilor ancestrale, viselor, obsesiilor, îndoielilor, fantomelor. În care între vis şi realitate uneori e o clipă alteori e o eternitate. Clipa eternă a unei poveşti.”

Mariana Bojan:
„Eu n-am dorit nicicând să fiu POETUL
Eu sunt POETUL doar din întâmplare
Poate că mama mea plecând de-acasă
O fi lăsat nestinsă vreo’ntrebare”…

Ion Cristofor:
„O grădină cu mierle tăcute
Se retrage în cuvintele noastre tot mai puţine

O grădină în care un cal
Paşte toate cuvintele de dragoste nerostite”

Număr de vizualizări :1331


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro