Peste șase decenii de radiojurnalism în Mediaș

feb. 23rd, 2014 | By | Category: Agenda de carte

După 20 de ani de radiojurnalism la Mediaş, Mircea Hodârnău a coordonat realizarea volumului “Mediaşul radiofonic 1950-2013”, care a avut parte și de o lansare, la sfârșitul anului 2013, la Casa Gazelor Naturale din Mediaș. Cartea a apărut în colecția Biblioteca Mvsei Mediensis a Muzeului Municipal Mediaş şi a fost editată împreună cu Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaş, Asociaţia Culturală “Mediaşul Nostru” şi Ippon Med. Mircea Hodârnău este absolvent al BBC Radio School în anul 1997 şi a unui master în Managementul Relaţiilor Publice.

“Gândul să scriu o carte despre oamenii de radio care zilnic sau săptămânal au încântat sau iritat ascultătorii pe frecvenţele celor două posturi de radio locale din Mediaş, mi-a venit prin anul 2010. Pentru documentare am folosit surse din arhiva Primăriei Mediaş şi interviuri cu colegii mei de breaslă, respectiv anumite fişe de prezentare a activităţii lor radiofonice. Am “colindat” ţări precum Germania, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania şi oraşe ale României, unde i-am găsit acum domiciliati pe foştii colegi. Am luat legătura cu ei şi încet, încet m-am ţinut de capul lor să îmi trimită materiale despre activitatea lor radiofonică. Nu a fost uşor, dar nici imposibil”, spune Mircea Hodârnău.
Prefaţa cărţii care prezintă 63 de ani de radiojurnalism în oraşul de pe Târnava Mare a fost realizată de conf.univ.dr. Raduţ Bîlbîie, vicepreşedinte al ARIP. Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP ) a fost fondată în 2007 cu scopul de a sprijini cercetarea în domeniul istoriei presei atât pe plan naţional cât şi internaţional. Conferenţiar universitar, doctor în ştiinte filologice Radut Bîlbîie are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul relaţiilor publice şi jurnalismului şi este membru în consiliul de onoare al Asociaţiei Române a Profesioniştilor în Relaţii Publice (ARRP).
“Cartea îşi are originile în paginile disertaţiei, demonstrând seriozitatea cu care autorul s-a aplecat asupra temei, îmbogăţind documentarea în arhiva cu mărturii revelatorii despre staţiile de radioficare şi de radioamplificare, ca instrumente de informare şi propagandă, dar şi ca vectori diseminatori de cultura şi divertisment. Pentru cei ce vor studia istoria presei transilvane, vor fi preţioase informaţiile strânse de Mircea Hodârnău despre primele posturi de radio de după 1990, dar şi mărturiile jurnalistice de la cei ce s-au dăruit anilor de început”, menţionează în prefaţă conf.univ.dr. Răduţ Bîlbîie.

Număr de vizualizări :1167


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro