spot_img

Obiecte din Epoca de aur, licitate la Artmark

Joi, 6 martie 2014, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Artmark organizează două licitații. Astfel, de la ora 19.00, va avea loc Licitația Colecția Gen. Constantin Doncea, viceprimar al Bucureștiului între 1974-1978, iar de la ora 20.00, Licitația Epoca de Aur. Aceasta din urmă poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5, în perioada 21 februarie – 5 martie.


Expoziția „Epoca de Aur” de la Artmark propune colecționarilor 100 de loturi care prezintă amintiri din trecutul recent al poporului român. Unul dintre cele mai valoroase a aparținut lui Gheorghe Pană, primar al Bucureștului (1980-1985) și arhitect ideologic executant al Bucureștiului ”de aur”, care a primit în dar de la Nicolae Ceaușescu un Ceas Eterna din aur alb cu 21 de rubine (preț de pornire: 1.200 euro). În aceeași categorie de bunuri de lux se află și haina din blană de vulpe polară (preț de pornire: 900 euro) care i-a aparținut Elenei Ceaușescu sau serviciile de veselă din porțelan aurit (de la 180 euro) care au aparținut cuplului Ceaușescu.
Colecționarii Epocii de aur vor putea deopotrivă licita pentru o carte poștală trimisă de Ion Iliescu lui Paul Niculescu-Mizil (preț de pornire: 50 euro) sau pentru o colecție de 207 de distincții românești dintre 1930-1980 (preț de pornire: 300 euro) sau pentru ediția limitată a mapei filatelice dedicate inaugurării complexului energetic ”Porțile de Fier” (preț de pornire: 50 euro). Dintre loturile expoziție nu puteau să lipsească un afiș cu CiCo, șampania Premiant, cutia bomboanelor Dezrobirea sau personajul Mihaela al anilor ’70.
În expoziție, pe lângă obiectele familiei Ceaușescu, publicul poate admira sabia de protocol a conducătorului primită cu dedicaţie din partea Armatei Române (preţ de pornire: 1.000 de euro). Dintre loturi se remarcă un document rar, care reprezintă o notă de plată externă cu semnătura olografă a dictatorului român (preț de pornire: 100 euro), care se obliga să restituie 40 de milioane de dolari prin minereu de fier și credite de la diverse organisme financiare străine.
Însă, dincolo de datoriile externe, expoziția cuprinde dovezi ale relațiilor diplomatice diverse susținute de Nicolae Ceaușescu și alți lideri comuniști precum George Macovescu. Cel mai valoros trofeu diplomatic este chiar un trofeu de vânătoare, o blană de leopard (preț de pornire: 1.200 euro), primită în dar de Ceaușescu de la un lider african, care știa de pasiunea conducătorului român pentru vânătoare. Se pare că și Richard Nixon știa de pasiunea acestuia pentru arme întrucât la întâlnirea oficială din 1973, Ceaușescu a fost invitat să viziteze fabrica de arme Colt, momentul fiind înregistrat într-o fotografie. Alte imagini din expoziție îl înfățișează pe Ceaușescu alături de Tito, Gorbaciov sau Nixon.
George Macovescu se bucură la rândul său de cadouri de protocol însemnate precum un ceainic miniatural autentic (preț de pornire: 200 euro) din partea lui Indira Ghandi sau o tavă din argint oferită de Charles de Gaulle (preț de pornire: 1.500 euro).
Cea de-a doua secțiune a expoziției este dedicată Licitației „Colecției Generalului Constantin Doncea” care aduce în atenția pasionaților de frumos povestea unui colecționar atipic epocii sale și opere de artă create de cei mai importanți artiștii români. Luchian, Pallady, Dărăscu, Ressu și Dimitrescu sunt doar o parte din numele marilor artiști care compun colecția acestuia și imaginea omului Constantin Doncea

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508