Dezbatere de carte și film: ”Parfum de femeie”, de Giovanni Arpino

feb. 24th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 25 februarie 2014, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc o dezbatere despre literatura și filmul italian, pornind de la romanul luin Giovanni Arpino, ”Parfum de femeie”, apărut la Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei. Invitați: Doru Nițescu, Titus Vijeu, Oana Boșca-Mălin. Cea mai cunoscută operă a lui Giovanni Arpino, ”Parfum de femeie” a fost ecranizat în 1974, de Dino Risi, cu Vittorio Gassman în rolul principal, şi în 1992, în regia lui Martin Brest, cu Al Pacino şi Chris O’Donnell în distribuţie. Pentru memorabila interpretare a personajului Frank Spade, colonelul infirm, Al Pacino a primit premiul Oscar.


„Pentru mine, a scrie romane înseamă a depune o mărturie poetică despre lumea în care trăim. Eu înşfac realitatea şi îi extrag esenţele ascunse, misterioase, exemplare.“ (Giovanni Arpino)

„Giovanni Arpino şi-a dorit să fie şi a fost mereu un adevărat «vânător de poveşti».“ (Il Giornale)

„Călătoria celor doi soldaţi, gravitând în jurul lui Fausto, antieroul care îşi asumă cu un rictus cinic damnarea, încercând să-şi amorţească suferinţa cu alcool, evocă ironic epopeea homerică. Arpino este un maestru al personajelor complexe.“ (The Guardian)

Scriitorul italian GIOVANNI ARPINO s-a născut în 1927 în oraşul Pola, aflat în prezent pe teritoriul Croaţiei. În 1943, tatăl, ofiţer de carieră, trece în rezervă, iar familia Arpino se stabileşte în oraşul natal al mamei, la Bra, în Piemont. În 1953, după studii universitare la Torino şi îndeplinirea stagiului militar, Giovanni Arpino se căsătoreşte; cuplul se instalează la Torino, în ale cărui cercuri intelectuale tânărul deja îşi crease un nume, legând prietenii de-o viaţă cu mari figuri ale lumii literare italiene, între care Italo Calvino. Debutează în 1952, cu volumul Sei stato felice, Giovanni, urmat în 1957 de Il prezzo dell’oro (versuri). În 1960, apare romanul Un delitto d’onore, care va sta la baza faimoasei comedii a lui Pietro Germi Divorţ în stil italian (1961), cu Marcello Mastroianni în rolul principal. În 1964, Arpino primeşte prestigiosul premiu Strega pentru romanul L’ombra delle colline. Seria distincţiilor literare continuă, cu premiul Moretti în 1969, care recompensează romanul Parfum de femeie (Il buio e il miele), premiul Campiello în 1972, pentru Randagio è l’eroe şi cu Super Campiello în 1980, pentru Il fratello italiano. După o viaţă dedicată literaturii şi jurnalismului, Giovanni Arpino încetează din viaţă în 1987, la Torino.

Număr de vizualizări :1739


One Comment to “Dezbatere de carte și film: ”Parfum de femeie”, de Giovanni Arpino”

  1. […] Libraria Humanitas va invita la dezbatere de carte si film “Parfum de femeie” de Giovanni Arpino la ora 18.00. (detalii aici) […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro