spot_img

Daniela Zbarcea expune ”Noir”

În februarie 2014, expoziția ”Noir” semnată de artista Daniela Zbarcea poate fi vizitată spațiul Metropolis Centre (Str.Grigore Alexandrescu nr. 89-97, București), un eveniment DanaArtGallery. ” Prin gând şi gest pictural, Daniela Zbarcea este un creator nici nostalgic (deşi o lucrare se numeşte „Nostalgia“), nici paseist, dar nici gratuit iconoclast, trăitor sub dictatul noutăţii cu orice preţ” (Mihaela Varga)


”La 35 de ani, Daniela Zbarcea are deja un profil artistic distinct. „Scrierea“ei plastică, fie ea figurativă sau abstractă, este uşor de recunoscut: este o scriere fermă, pregnantă, plină de culoare, în mod paradoxal chiar şi atunci când combină doar negrul cu albastru. De altfel, prezenta expoziţie care poartă chiar titlul „Noir“ este ca o temă cu variaţiuni, tema fiind pur plastică – jocul negrului – iar variaţiunile reiau tema uneori ca fond, în picturile intitulate „Muzica“ sau „Noir“, alteori intervenind fulgurant ca în „Poetry“ sau decisiv ca în „Portul“. Artista trăieşte ancorată în lumea de azi, cum puţini alţi artişti ştiu să o facă, obsedată de ceea ce înseamnă condiţia umană în „peisajul“ noii tehnologii, care are efectul de a ne izola, deşi posibilităţile de comunicare cresc – ca în pictura „Conexiuni“. Pe de altă parte, mediul urban s-a verticalizat şi geometrizat peste măsură în ultimul secol, devenind ultrafuncţional – ceea ce exprimă condensat lucrarea „In the city“. Iar efemerul ne guvernează – „3 secunde“. În lucrările figurative sau vag figurative, intervin zone de abstract sub formă de figuri geometrice în pensulă subţire în culori vii, alternate cu tuşe late în culori mai potolite, combinaţiile trimiţând adesea privitorul înspre avangarda interbelică sau cea americană imediat postbelică, dar fără o adresă precisă. Daniela Zbarcea este de altfel legată de spiritul avangardei atât prin motivele inspirate de modernitatea contemporană nouă, dar şi prin exprimarea plastică. O avangardă autentică care nu uită că obiectul picturii este chiar pictura, în care viziunea originală este obligatoriu însoţită de ştiinţa compoziţiei şi a culorii. Prin gând şi gest pictural, Daniela Zbarcea este un creator nici nostalgic (deşi o lucrare se numeşte „Nostalgia“), nici paseist, dar nici gratuit iconoclast, trăitor sub dictatul noutăţii cu orice preţ. Noutatea picturii ei este izvorâtă din ceva mult mai profund: capacitatea de a-şi exprima plastic trăirile propriei personalităţi, unice şi irepetabile, ca de altfel a fiecăruia dintre noi.”   Mihaela Varga

Daniela Zbarcea
Artist vizual, curator şi iniţiator al proiectului DanaArtGallery
1997 – 2002 Universitatea de Arte George Enescu – Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design

Expoziţii personale:
24 martie – 15 aprilie 2013 – „Intersecții” / pictură, Galeria Odeon, Bucureşti
12 septembrie – 3 octombrie 2011 – „Joy of life” / pictură, Hotel Epoque, Bucureşti
13 ianuarie – 14 februarie 2010 – Expoziţie de pictură, Foaierul Operei Române, Bucureşti
Expoziţii de grup (selecție)
18 mai – 16 iunie 2013 – Expoziţia artiştilor participanţi la rezidenţa în Franţa prin Asociaţia Soleil de l’est, Briare, Chateau de Trousse – Barriere
16 iunie – 15 iulie 2013 – „PIXELI”, Galeria Odeon, un proiect DanaArtGallery
5 decembrie – 22 decembrie 2012 – Graphic Poetry, Galeria Odeon
5 septembrie – 19 septembrie – „Rencontre”, Expoziție DanaArtGallery în Muzeul de Artă Constanța
13 iunie – 30 iunie 2012 – Cubul Rubik, Galeria Odeon, un proiect DanaArtGallery
26 noiembrie – 29 noiembrie 2010 – Participare la Târgul de Artă Contemporană „St-ART”, Strasbourg, Franţa

Picturi semnate de artistă se găsesc în colecții private în țară și străinătate.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508