spot_img

”Iconari în Otopeni”, lansare de carte la Librăria Bizantină

Luni, 10 februarie 2014, de la ora 19.00, la Librăria Bizantină din București (str. Bibescu Vodă nr. 20, Piața Unirii, lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă), va avea loc lansarea cărții ”Iconari în Otopeni”. Vorbitori: Mădălina Mirea, curator și Ioan Popa, coordonator de proiect. Acestă carte a apărut cu ocazia simpozionului național de iconografie ”Iconari în Otopeni”, ediția I, 2013, ce a avut loc la Centrul Cultural “Ion Manu”, cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni.


”La sfârșitul lunii octombrie anul trecut, în preajma praznicului Sfântului Dumitru, un grup de iconari s-a întâlnit la Centrul Cultural Ion Manu din Otopeni, pentru un atelier deschis, o masă rotundă și o expoziție de icoane. S-au strâns laolaltă, cu acest prilej, tineri cu preocupări în domeniul iconografiei creștine de sorginte bizantină și au împărtășit publicului frământările lor legate de acest domeniu fertil. Fiecare participant a investit un important efort creator pentru reușita acestui proiect, derulat sub patronajul Primăriei orașului Otopeni, iar rezultatele au fost pe măsură. A fost o experiență bogată și ziditoare, pe care dorim să o reiterăm. Iată de ce pregătirile pentru ediția a doua a acestui eveniment sunt deja în toi.
Unul dintre roadele simpozionului Iconari în Otopeni este catalogul, apărut în condiții grafice de excepție. Librăria Bizantină, partenerul strategic al acestui demers, ne prilejuiește lansarea acestei publicații, într-un spațiu devenit de-acum recunoscut pentru valoarea culturală adăugată spațiului bucureștean.
Vă invităm, așadar, să ne fiți alături și să împărtășiți cu noi bucuria ascunsă în lucrurile simple și vechi, readuse în atenția omului contemporan, pe care spiritualitatea ortodoxă și-l revendică azi, poate mai mult ca oricând.” (Mădălina Mirea, curator)

Aflat la prima ediție, evenimentul ”Iconari în Otopeni” a adus alături, în toamna-iarna anului trecut, un grup de tineri iconari și istorici de artă din București și din țară într-o provocare a atelierului deschis de iconografie, o expoziție și, la finele întregului proiect, o carte destinată a reflecat atât desfășurarea cât și consecințele teoretice și de imagine ale acestui parcurs.

Realizat cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni și a Centrului Cultural ”Ion Manu”, proiectul încearcă să vină în sprijinul legăturii fragile, totuși atât de necesare, dintre zona iconografiei românești de tradiție bizantină, publicul larg și întrebările / căutările pe care atât unii cât și ceilalți le dezvoltă.

„Se cuvine cu această ocazie a mulțumi tuturor premergătorilor noștri, care au recuperat și continuat, în condiții mult mai neprielnice, tehnica și valorile tradiționale ale icoanei. Cu toții, cei care ne-am implicat în acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gândul, să dăm slavă Bunului Dumnezeu și tuturor Sfinților, care au îngrijit cu Duhul, cu îndreptarea cugetului și a mâinii, încercările noastre.”
(Ioan Popa, coordonator eveniment)

Eveniment dedicat iconografiei românești contemporane, ”Iconari în Otopeni” s-a bucurat de participări din diverse zone ale țării și tehnici specifice de lucru: diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (frescă); Alexandru Nicolau, București (frescă); Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptură religioasă); Daniel Codrescu, București (mozaic); Daniela Mușat Toma, Cluj-Napoca (frescă); Gabriel Toma Chituc, București (icoană); Ioan Popa, Otopeni (frescă); Marius Ghinescu, Iași (icoană); Mihai Coman, București (icoană); Răzvan Bădescu, Galați (icoană); Răzvan Gâscă, Piatra Neamț (icoană); Sorin Efros, București (frescă); Dorin Ștefan Adam, București, atelier Mânadelucru (arhitectură religioasă).

Participanți conferință: Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic”; Dorin Ștefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporană eclezială. Formă și loc”; Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica și icoana. O perspectivă teologică”; Vlad Bedros (istoric de artă), ”Particularități stilistice în arta de tradiție bizantină din România”.

Coordonator proiect și editor: Ioan Popa
Curator expoziție și autor texte: Mădălina Mirea
Autori texte: Simion Pop, Dorin Ștefan Adam, Sabin Preda, Cosmina Chituc

Fotografii: Andrei Jindiceanu
Grafica: Ioana Bita Giulea, Daniel Mihail Constantinescu
Grafica de copertă: Ioan Popa

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508