”Iconari în Otopeni”, lansare de carte la Librăria Bizantină

feb. 7th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 10 februarie 2014, de la ora 19.00, la Librăria Bizantină din București (str. Bibescu Vodă nr. 20, Piața Unirii, lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă), va avea loc lansarea cărții ”Iconari în Otopeni”. Vorbitori: Mădălina Mirea, curator și Ioan Popa, coordonator de proiect. Acestă carte a apărut cu ocazia simpozionului național de iconografie ”Iconari în Otopeni”, ediția I, 2013, ce a avut loc la Centrul Cultural “Ion Manu”, cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni.


”La sfârșitul lunii octombrie anul trecut, în preajma praznicului Sfântului Dumitru, un grup de iconari s-a întâlnit la Centrul Cultural Ion Manu din Otopeni, pentru un atelier deschis, o masă rotundă și o expoziție de icoane. S-au strâns laolaltă, cu acest prilej, tineri cu preocupări în domeniul iconografiei creștine de sorginte bizantină și au împărtășit publicului frământările lor legate de acest domeniu fertil. Fiecare participant a investit un important efort creator pentru reușita acestui proiect, derulat sub patronajul Primăriei orașului Otopeni, iar rezultatele au fost pe măsură. A fost o experiență bogată și ziditoare, pe care dorim să o reiterăm. Iată de ce pregătirile pentru ediția a doua a acestui eveniment sunt deja în toi.
Unul dintre roadele simpozionului Iconari în Otopeni este catalogul, apărut în condiții grafice de excepție. Librăria Bizantină, partenerul strategic al acestui demers, ne prilejuiește lansarea acestei publicații, într-un spațiu devenit de-acum recunoscut pentru valoarea culturală adăugată spațiului bucureștean.
Vă invităm, așadar, să ne fiți alături și să împărtășiți cu noi bucuria ascunsă în lucrurile simple și vechi, readuse în atenția omului contemporan, pe care spiritualitatea ortodoxă și-l revendică azi, poate mai mult ca oricând.” (Mădălina Mirea, curator)

Aflat la prima ediție, evenimentul ”Iconari în Otopeni” a adus alături, în toamna-iarna anului trecut, un grup de tineri iconari și istorici de artă din București și din țară într-o provocare a atelierului deschis de iconografie, o expoziție și, la finele întregului proiect, o carte destinată a reflecat atât desfășurarea cât și consecințele teoretice și de imagine ale acestui parcurs.

Realizat cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni și a Centrului Cultural ”Ion Manu”, proiectul încearcă să vină în sprijinul legăturii fragile, totuși atât de necesare, dintre zona iconografiei românești de tradiție bizantină, publicul larg și întrebările / căutările pe care atât unii cât și ceilalți le dezvoltă.

„Se cuvine cu această ocazie a mulțumi tuturor premergătorilor noștri, care au recuperat și continuat, în condiții mult mai neprielnice, tehnica și valorile tradiționale ale icoanei. Cu toții, cei care ne-am implicat în acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gândul, să dăm slavă Bunului Dumnezeu și tuturor Sfinților, care au îngrijit cu Duhul, cu îndreptarea cugetului și a mâinii, încercările noastre.”
(Ioan Popa, coordonator eveniment)

Eveniment dedicat iconografiei românești contemporane, ”Iconari în Otopeni” s-a bucurat de participări din diverse zone ale țării și tehnici specifice de lucru: diacon Nicolae Balan, Alba-Iulia (frescă); Alexandru Nicolau, București (frescă); Andrei Nicolae Raileanu, Cluj-Napoca (sculptură religioasă); Daniel Codrescu, București (mozaic); Daniela Mușat Toma, Cluj-Napoca (frescă); Gabriel Toma Chituc, București (icoană); Ioan Popa, Otopeni (frescă); Marius Ghinescu, Iași (icoană); Mihai Coman, București (icoană); Răzvan Bădescu, Galați (icoană); Răzvan Gâscă, Piatra Neamț (icoană); Sorin Efros, București (frescă); Dorin Ștefan Adam, București, atelier Mânadelucru (arhitectură religioasă).

Participanți conferință: Simion Pop (sociolog), ”Ucenicia – Cadru antropologic”; Dorin Ștefan Adam (arhitect), ”Arhitectura Contemporană eclezială. Formă și loc”; Sabin Preda (protopsalt), ”Muzica și icoana. O perspectivă teologică”; Vlad Bedros (istoric de artă), ”Particularități stilistice în arta de tradiție bizantină din România”.

Coordonator proiect și editor: Ioan Popa
Curator expoziție și autor texte: Mădălina Mirea
Autori texte: Simion Pop, Dorin Ștefan Adam, Sabin Preda, Cosmina Chituc

Fotografii: Andrei Jindiceanu
Grafica: Ioana Bita Giulea, Daniel Mihail Constantinescu
Grafica de copertă: Ioan Popa

Număr de vizualizări :1222


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro