Ştefan Cazimir, invitat la ”Cafeneaua critică”

ian. 28th, 2014 | By | Category: Eveniment

Joi, 30 ianuarie 2014, de la ora 19.00, în Club A (Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14), va avea loc o nouă ediție a ”Cafenelei critice”, invitat fiind Ștefan Cazimir. Ion Bogdan Lefter, amfitrionul întâlnirii, îl va provoca pe invitatul său la o discuție despre viața și opera sa, dar și despre Caragiale.


Unul dintre cei mai reputaţi critici, istorici literari şi eseişti români ai ultimelor decenii, Ştefan Cazimir e cunoscut în primul rând ca exeget al operei lui I.L. Caragiale, dar şi al lui Eminescu sau al începuturilor romanului autohton. Contribuţia sa fundamentală: Caragiale – universul comic (1967). Cărţile sale din anii 1980, între care ”Pygmanolion” şi ”Alfabetul de tranziţie”, au impus o formulă personală de eseism deopotrivă erudit şi speculativ, colorat fin-ironic. În 1990, după căderea regimului comunist, face politică şi – caragialeolog consecvent – prezidează Partidul… Liber-Schimbist, din partea căruia intră în Parlament chiar în 1990, adăugând o tuşă umoristică vieţii publice tensionate şi confuze a perioadei. Rămâne în Adunarea Legislativă până în 2004, după ce… schimbă şi afilierea, înscriindu-se în Partidul Democraţiei Sociale din România, ulterior Partidul Social Democrat – dar rămânând şi membru de onoare la Liber-Schimbişti, conform unei prevederi statutare care stipula că se acordă această calitate tuturor celor care se transferă la alte partide! (În 1996, când legislaţia va impune formaţiunilor politice o limită minimă de 10.000 de membri, Partidul Liber-Schimbist se va autodizolva.) În perioada în care a fost parlamentar a scris sau a improvizat discursuri parlamentare şi alte intervenţii politice (uneori… în versuri!), strânse în câteva culegeri. De asemenea, a continuat să semneze în presa culturală articole, glose istorico-literare, eseuri şi a publicat o afectuos-parodică Epistolă către Odobescu (2011), precedată de o carte despre… sine însuşi, Ştefan Cazimir (2006) (la persoana a III-a).

Invitat la Cafeneaua critică, Ștefan Cazimir va vorbi despre viaţa şi opera sa; şi despre Caragiale, fireşte! – în ajunul zilei de naştere a marelui dramaturg şi prozator. De remarcat că Ştefan Cazimir, devenit nu cu mult timp în urmă octogenar (s-a născut pe 10 noiembrie 2012), are acum exact jumătatea „vârstei” lui Caragiale (născut pe 1 februarie 1852): 81 din 162!

Număr de vizualizări :1571


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro