Orchestra de Cameră Radio, în concert de Ziua Culturii Naționale

ian. 10th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 19.00, de Ziua Culturii Naţionale,la Sala Radio din București, noul an va începe pentru Orchestra de Cameră Radio cu un concert sub bagheta dirijorului german Ralf Sochaczewsky. Concertul de început de an propune spectatorilor un program bazat pe două serenade. Două lucrări semnate de artistul ceh Antonin Dvořák (Serenada în re minor), alături de contemporanul său, Johannes Brahms (Serenada nr. 1 în re major). Prima serenadă evocă atmosfera spectacolelor muzicale prezentate în castele în perioada barocului târziu (sec. XVIII). Programul serii va fi completat de unul dintre frumoasele concerte mozartiene: Concertul nr. 15 în si bemol major pentru pian şi orchestră, cu Dana Borșan, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Cariera lui Ralf Sochaczewsky a fost marcată de altfel de colaborari cu prestigioase ansambluri europene. Printre cele mai importante experienţe artistice ale muzicianului se numără ocuparea poziţiei de dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic (2008-2009), în aceeaşi formulă a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne (ediţiile din 2008 şi 2010) şi în toamna lui 2010 a dirijat opera Despre dragoste şi alţi demoni (P. Eötvös) în producţia Operei Naţionale de la Strasbourg şi Mulhouse. Dirijorul german continuă o frumoasă colaborare cu orchestrele Radio România: în martie 2011 a dirijat la Bucureşti Orchestra Naţională Radio la închiderea Festivalului Internaţional de Chitară, iar un an mai târziu a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio.

Dana Borșan a încheiat în anul 2006, alături de Orchestra de Cameră Radio, un proiect unic până acum în istoria muzicii românești: Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. De asemenea, a oferit publicului, într-o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu, Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart.
Dintre numeroasele sale participări la festivaluri, amintim faptul că în anul 2011 pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului international „Robert Schumann” de la Zwickau – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului „George Enescu” – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.
Dana Borşan a susţinut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia şi este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară.

Număr de vizualizări :1126


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro