Eminescu, evocat la Veneţia cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

ian. 12th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 18.30, la Veneția va fi sărbătorită ziua de naştere a poetului român Mihai Eminescu, declarată în 2010 „Ziua Culturii Naţionale”. Cei 164 de ani de la naştere vor fi marcaţi printr-o seară de poezie la care vor participa şase (Kevin Allotta, Constanţa Burlacu, Chiara Cavallin, Nicoleta Cheptea, Monica Crişan, Carolina Pîslaru) din studenţii care frecventează cursurile de literatură română şi de traducere literară organizate la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia. Un eveniment organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.


Studenţii vor citi poeme ale lui Mihai Eminescu şi fragmente din corespondenţa cu Veronica Micle, după care vor împărtăşi publicului veneţian impresiile lor de lectură.
Invitatul special al serii este poetul italian Alessandro Canzian, autorul poemului LUCEAFARUL (prefaţă de Sonia Gentili, Samuele Editore, Fanna 2012), care va oferi publicului o lectură a propriilor versuri şi-i va dezvălui întâlnirea sa cu poetul român şi experienţa de lectură care l-au condus la re-elaborarea capodoperei eminesciene.

Alessandro Canzian locuieşte şi lucrează la Maniago (Pordenone). A colaborat şi colaborează ocazional cu diverse reviste şi bloguri literare (Progetto Babele, Whipart, Books and other sorrows di Francesca Mazzuccato, Blog di Poesia di RaiNews di Luigia Sorrentino). În octombrie 2008 a fondat editura Samuele Editore, care până în prezent a publicat numeroase volume premiate, prefeţe excelente, poezii de Franco Buffoni, Maria Grazia Calandrone, Isabella Vincentini şi alţii, şi a participat la târguri şi prezentări de carte în cele mai mari oraşe italiene (Roma, Milano, Torino, Pordenone, Udine, Napoli, Salone del Libro di Torino, Pordenonelegge, Casa della Poesia di Milano). În articolul „Penisola dei poeti” publicat în 2013 în l’Espresso, Alessandro Agostinelli îl menţionează pe Alessandro Canzian printre cei mai promiţători poeţi din generaţia tânără şi, totodată, îl intervievează, considerându-l ca fiind unul dintre cei mai buni editori italieni de poezie la ora actuală.

Număr de vizualizări :1065


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro