Emil Boroghină recită din Eminescu, la Praga

ian. 6th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 15 ianuarie 2014, la sediul ICR Praga, va avea loc recitalul ”La steaua care-a răsărit”, susținut de actorul Emil Boroghină. Recitalul va cuprinde poezii precum ”La steaua”, ”O, rămâi”, ”Floare-albastră”, ”Venere şi Madonă”, ”Epigonii”, ”Dorinţa”, ”Dormi”, ”Luceafărul”, ”Glossă” și altele. Poeziile vor fi recitate în limba română şi vor fi însoțite de proiecția traducerilor în limba cehă (realizate de Jitka Lukešová). Totodată, va fi prezentată o expoziție tematică de carte (cărți de și despre Mihai Eminescu, din fondul bibliotecii institutului), deschisă timp de o lună publicului larg. Evenimentul este dedicat comemorării a 125 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național Mihai Eminescu.

Emil Boroghină este actor şi regizor. În 1988 este numit director al Teatrului Naţional Craiova, pe care l-a condus pînă în anul 2000. În prezent este directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru care a primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER. A mai fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru al acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995” acordat de American Biographical Institute. Este cetăţean de Onoare al oraşelor Craiova şi Corabia şi decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.
“Emil Boroghină nu și-a rezervat, din recuzita teatrală, decît o extrem de economicoasă și adecvată servantă sonoră și, mai ales, un joc al luminii de o simplitate captivantă: sobru, vertical în mijlocul unei scene mai elementare ca răriștea pădureană, ținând în mîni ca pe un talisman un obiect închipuind o carte, vreme de peste un ceas, el a traversat, prin schimbări tonale marcate de grăitoare crezuri, lumea eminesciană, punînd, parcă, semnele esențiale ale unei semantici poetice încă atît de vii și încă atît de departe de a fi fost descifrată și decriptată în toate ascunsele-i înțelesuri și eresuri.“ (George Popescu, La steaua Eminescu, Revista Mozaicul¸ nr. 1/2012)

Un eveniment organizat de ICR Praga, împreună cu Asociatia Cehia-Romania și Catedrele de Romanistica ale Universității Caroline din Praga și Universității Komensky din Bratislava.

Număr de vizualizări :928


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro