spot_img

”Autoimun” – simptome transformate cu luciditate în adevăruri poetice

Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38, București), poeta Ioana Nicolaie a susținut o lectură publică din volumul ”Autoimun”, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Printre invitații la eveniment s-a aflat și scriitorul Bogdan O. Popescu, care a trimis pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro o prezentare a acestui volum despre care a vorbit și în public. Redăm, mai jos, cronica semnată de Bogdan O. Popescu.


În primul rând aș vrea să spun că sunt solidar cu Ioana Nicolaie, din mai multe motive. Ne-am cunoscut de pe vremea când se alcătuiau, poem cu poem, ”Poza retușată” și ”Nordul”, vremea înâlnirilor calde de la cenaclu, foarte vii dar aproape de neimaginat astăzi. Mai mult, m-a fascinat întotdeauna modul de funcționare a creierului poetului – ce este diferit acolo față de creierul unui om care nu scrie poezie? Ioana Nicolae îmi dă un răspuns acum despre cum creierul ei de poetă poate procesa simptomele unei boli, transformându-le în versuri.

Am citit ”Autoimun” cu plăcerea omului foarte ocupat care, în fine, uită de oră și de treburi și se cuibărește în fotoliu, dar și cu interesul cercetătorului pasionat de funcționarea creierului uman. ”Autoimun” este o caligrafie literară perfectă, o transpunere a stărilor tensionate în ferestre pline de lumină, prin care se zăresc noi gesturi ale ființei umane. Este o carte uneori blândă și puternică, alteori diafană și tăioasă, în același timp. Poeta trăiește în țara cuvintelor frumoase (“câtă ruină frumos șlefuită / am colecționat?”), în care nu există nicio stridență, nicio grabă, niciun amatorism.

În ”Autoimun”, autoarea analizează întoarcerea armelor ei împotriva ei înseşi, încercând să stingă această revoltă cu iluminarea versurilor. Deși uneori se recunoaște înfrântă în câte un final de bătălie (“…nu mă pot apăra / Căci nu știu să fie în miez de noapte / O singură vorbă ce vreodată / să fi luminat” – Autoimun), Ioana Nicolaie reușește să câștige războiul transformării suferinței în frumos. Ea argumentează la un moment dat, miniaturizând uriașa luptă: “… lungul război e doar o radieră / Ce rupe și supune înainte să șteargă / Când limpede e că toți combatanții / Se opintesc într-un fel de acvariu” – Plic. Descrie surprinzător boala, cu seninătate și o putere remarcabilă a imaginilor și metaforelor: “Când ești bolnav nu trăiești / Stai așteptând ca vânătorul la pândă / Ce n-are vreo armă” (Datorie).

Metaforele Ioanei Nicolaie fac mintea și sufletul să toarcă (“făgașe cât unghia / se umplu mereu de ceea ce doare”, “zațul rămas să batjocorească puțin viitorul”, “pachețelele pline de teamă/ … / vor exploda”). Cu toate astea, marele câștig cred că este parcurgerea textului dintre metaforele memorabile, care curge perfect, ca într-o poveste, pentru a sprijini marile salturi.

Somatognozia autoarei funcționează impecabil – “Fac podul de sus / Peste trei ani deodată/…/ deasupra, vertebrele, / Fără să-ntrebe, au început să susțină / un cer /…/ În timp ce o lună ca două pernuțe / Îmi amorțește mai jos de bărbie.” – Praștie. Gabriel, fiul autoarei, este personajul cărții care, prin întrebări pe care numai un copil le-ar putea pune, fie dirijează cursul poemului, fie constituie părți de construcție ale acestuia. În acest sens, el continuă poate destinul în credințat în “Cerul din burtă”.

“Mătușa” este tema ce ocupă partea din mijloc a volumului, cu o serie de poeme numerotate ca actele unei piese de teatru poetic în care textul simte nevoia să atingă o virulență aparte, care nu se regăsește în celelalte segmente ale cărții, sugerând transferul bolii în personajul mătușii, care trebuie cumva exorcizat poetic. “E pricepută la rele, / Că altfel cum să fi scăpat cu datoria aia uriașă?/…/ E perfidă, / în noi toți vede o piedică.” – Voci. Nedreptatea mătușii pare să fie similară nedreptății bolii.

Mai apoi autoarea se face că uită de boală și se refugiază în magia copilăriei – “În prima mea poză / Nu scot niciun sunet / Să nu-mi șifonez costumul / Cu șnurul de comandantă, Să nu-mi scap premiul pe jos…” (Iunie 1983), fapt care dă nu numai o alternanță relaxată volumului, însă generează și contrastul între lumile cu griji și sperieturi atât de diferite și reamintește starea unică de bine a primelor vârste. Apoi, din nou, ca o lovitură de ciocan, se aude: “Când vine boala / Nimic nu mai rămâne la fel / trăiești scufundat într-o apă tot mai adâncă” (Legături).
În niciun fel însă această carte frumoasă nu este numai o transcriere (atât de elevată, dacă ar fi!) a suferinței generate de boală. Este cu mult mai mult decât atât, și anume identificarea reușită a unor adevăruri prin arta declanșată de o stare care te face să îți redefinești simțurile, planurile, existența.

În final, Ioana Nicolaie mărturisește: “Am scris paginile acestea din teamă”. Poate să fie adevărat, însă eu rămân uimit de curajul rafinat cu care poeta a transformat stările perene de rău (indiferent de ce l-a produs) în poezie pură, strălucitoare.

Bogdan O. POPESCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508