”Andrei Șerban. Mereu spre un nou început”, de Eugenia Sarvari

ian. 26th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la editura Tracus Arte, a apărut volumul ”Andrei Șerban. Mereu spre un nou început. Atelier teatral ținut la Teatrul Național din Cluj”, o carte gândită și alcătuită de Eugenia Sarvari.


”Cartea Andrei Șerban. Mereu spre un nou început este rezultatul transcrierii înregistrărilor audio ale celor zece zile de atelier (8-18 iunie 2005) susţinute de regizorul Andrei Şerban la Teatrul Naţional din Cluj. Este un îndreptar de muncă teatrală, valabil deopotrivă pentru actori, regizori, oameni de teatru şi teoreticieni, un ghid în pedagogia şi didactica teatrală. Analiza pe care Andrei Şerban o face personajelor din Shakespeare, Cehov sau Ibsen este o sondare în cele mai adînci straturi ale fiinţei omului. De aceea, volumul poate să intereseze nu doar oameni de teatru, ci pe toţi aceia care se vor regăsi într-una sau mai multe faţete ale personajelor analizate.
Limbajul frust şi exprimarea directă a lui Andrei Şerban se poate să surprindă cititorul, dar acest lucru se datorează tocmai faptului că regizorul se află nu la o conferinţă, ci pe scenă, în repetiţie, într-o relaţie „corp la corp”, de lucru intens cu actorii şi studenţii. Învăţătura lui Andrei Şerban este directă, concretă, în situaţie şi de o uimitoare fluenţă a discursului aşa încît trascrierea a urmărit să-i păstreze oralitatea, plasticitatea, spontaneitatea şi unicitatea.” (Eugenia Sarvari)

Eugenia Sarvari este secretar literar la Teatrul Naţional din Cluj din anul 2001. Este licenţiată în Artă teatrală, specializarea teatrologie. A obţinut un doctorat în filologie cu teza Rudolf Steiner – spre un teatru al formelor spirituale. A publicat şi publică în revistele Steaua, Apostrof, Teatrul azi etc.

Număr de vizualizări :1037


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro