POEME BLUES DE CRĂCIUN, la Teatrul „Colibri” din Craiova

dec. 1st, 2013 | By | Category: Postcard
Sâmbătă, 7 decembrie 2013, ora 20.00, la Teatrul „Colibri” din Craiova (Calea Bucureşti, nr.56), cu susţinerea financiară a Primăriei Municipiului Craiova, are loc un spectacol-eveniment -„Poeme Blues de Crăciun”, cu Mike Godoroja&Blues Spirit şi Dan Mircea Cipariu, cu participarea extraordinară a poetului Ionel Ciupureanu. „Ne-am gândit la un spaţiu rezonant în care să redescoperim, poetic şi prin intermediul unor celebre blues-uri de Crăciun, bucuriile uitate ale Sărbătorilor şi starea de bunăstare sufletească. E un proiect de spectacol pe care îl prezentăm la Craiova cu gândul că două genuri de nişă, poezia şi blues-ul, pot să aducă un public mai numeros, un public care să uite pentru câteva ore de bolile post-postmodernităţii. E un proiect care susţine ambiţiosul proiect al capitalei Băniei de a deveni, în 2021, Capitală Culturală Europeană”, a declarat Dan Mircea Cipariu.  ”Nu există spectacol  BLUES POEMS care să nu aducă ceva nou. Fiecare apariție scenică alături de Dan Mircea Cipariu este o nouă provocare artistică, este o explorare a simțurilor mele excitate de poezie și de notele ”blue”. Nu pot garanta publicului nimic înainte de spectacol, nu pot promite nici măcar un fir de succes comercial sau divertisment, dar pot pune zălog că ceea ce va suporta podeaua nerașchetată a scenei va fi un uragan de trăiri, o desfășurare de forțe ale expresiei și mai ales o ”nuntă” a poeziei cu blues-ul care ne va avea drept nași, iar publicul să ”pohtească” să petreacă pe viu, fără prejudecăți  !”, ne-a povestit Mike Godoroja. ”Cred în întâlniri care se întâmplă atunci când le vine sorocul. Poate sorocul acestor poeme blues este acum şi aici. Dincolo de muzică şi poezie rămâne emoţia care, sunt sigură, va străbate multe firi în friguroasa seară de decembrie, dar în călduroasa şi primitoarea sală a Teatrului Colibri din Craiova. Tânăr şi ferice, blues-ul seduce poezia spre încântarea noastră cea binemeritată.”, a mărturisit Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri” din Craiova.
 
Vă prezentăm două  poeme ce vor fi citite în cadrul spectacolului-eveniment „Poeme Blues de Crăciun”.
 
lista de colindat
 
la nana silvie sunt pupuri cu varză
și pupuri cu urdă
la unchiu` lie sunt bomboane cubaneze
ca niște păsări colorate
ce se întorc iarna din țările calde
la tușa mare e turtă dulce
cu urechi lungi și albe
de iepuraș cuminte
la tetea pătru sunt mere mari și galbene
numai pentru cei care trebuie să zică
„N-am venit să cerem, Ci-am venit să dăm
Dalbe și iar dalbe, Flori adevărate“
la mama tână sunt darurile aduse pe ascuns de mama
de la bucurești
aici sunt toți verii mei cu care voi merge pe ulița borceștilor
să ducem colinda
„Deschide ușa creștine
Că venim din nou la tine
La mulți ani, mulți ani cu bine“
………………………………………………………………………………………
deschid monitorul
contul meu de pe facebook
peste tot
același și același mesaj
salvați Crăciunul
DAN MIRCEA CIPARIU
(Din volumul “singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012)
 
 
 
***
Dacă-ţi voi ţine de urât / spaţiul pe care l-ai inventat nu // te va devora / nici aerul dintre noi nu contează // cataplasma ta e încă vie şi / cuvintele nu vor să se oprească // te rog ţine-mi şi tu de urât e simplu / e destul şi e logic // nici carnea mea nu te va abandona / înţelept ar fi să mai salivăm împreună // e simplu e logic şi e destul / şi nu-i chiar aşa de cumplit .
 
IONEL CIUPUREANU
Număr de vizualizări :1411


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro