Alina Cojocaru în ”La Sylphide”, pe scena ONB

dec. 7th, 2013 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă și duminică, 7 şi 8 decembrie 2013, de la ora 19:00, Alina Cojocaru dansează în premiera naţională a baletului ”La Sylphide”, în coregrafia lui Johan Kobborg, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul deschide de asemenea seria invitaţilor de talie mondială ai acestei stagiuni, instituţia aducând în faţa publicului din România nume consacrate ale baletului mondial: Johan Kobborg, aflat la Bucureşti în calitate de coregraf invitat, precum şi prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae.

Sâmbătă, 7 decembrie 2013, de la ora 19.00, coregraful Johan Kobborg prezintă la Opera Naţională Bucureşti baletul La Sylphide, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina Deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

A doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc duminică, 8 decembrie 2013, de la ora 19.00, avându-i în rolurile principale pe prim-solişti ai Operei Naţionale Bucureşti.

„Este o mare bucurie să montez la Opera Naţională Bucureşti baletul La Sylphide, unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este, de altfel, primul balet la care s-au folosit poantele, desigur în versiunea franceză a lui Filippo Taglioni, prin anul 1832. Vechea şcoală de balet avea ca scop să provoace emoţii puternice, iar în acest caz visul îl face pe James, personajul principal, să piardă totul. Şi astăzi subiectul este extrem de emoţionant pentru că nu ştim dacă ceea ce se întâmplă este real sau este doar în imaginaţia lui James. Desigur, el explorează, îndrăgostit de această creatură misterioasă, Silfida…” a declarat Johan Kobborg, supranumit „dansatorul clasic suprem” de către cotidianul britanic The Telegraph.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balşoi a primit Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan. De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist în patru părţi Genesis.

„Dacă mergeţi în Scoţia, este extraordinar să vedeţi acele dealuri şi acele culori care se împletesc cu cerul. Pentru Actul I am folosit un interior de castel, pentru că, în această versiune, personajele nu sunt din mediul rural, ca în libretul original, ci nobili. Am hotărât să nu ne situăm într-o epocă anume, deci nu putem spune că acţiunea se petrece într-o anumită perioadă istorică. Pentru costume am folosit motive folclorice scoţiene (pe scenă se poartă kilt-uri), deci există elemente tradiţionale”, ne-a declarat scenografa.

Premieră naţională
La Sylphide

Balet în două acte de Herman Severin Løvenskiold
Libretul după Adolphe Nourrit şi Filippo Taglioni

Un spectacol de Johan Kobborg
Coregrafia originală: August Bournonville

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu

Scenografia: Natalia Stewart
Lighting design: Daniel Klinger
Asistent de coregrafie: Corina Dumitrescu
Asistent de scenografie: Tudor Creţu

Distribuţia:

Sâmbătă, 7 decembrie, ora 19.00

Silfida – Alina Cojocaru (invitată specială)
James – Steven McRae (invitat special)
Effie – Oana Babuşka
Gurn – Yoshida Shuhei
Madge – Alexandra Gavrilescu
Anna – Beatrice Şerbănescu
Doi prieteni – Gabriel Luca, Raul Oprea
Pas de six – Shohei Horiuchi, Lucas Campbell, Călin Rădulescu, Marina Minoiu, Bianca Stoicheciu, Lorena Negrea
Prima silfidă – Noellie Coutisson
Două silfide – Rin Okuno, Sena Hidaka

Cu participarea Orchestrei şi Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti şi a elevilor Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti

Duminică, 8 decembrie, ora 19.00

Silfida – Sena Hidaka
James – Robert Enache
Effie – Diana Tudor
Gurn – Vlad Toader
Madge – Adina Tudor
Anna – Camelia Soare
Doi prieteni – Gabriel Luca, Florin Mihalache
Pas de six – Yoshida Shuhei, Lucas Campbell, Shohei Horiuchi, Alice Minoiu, Reina Yagura, Rachel Hernon
Prima silfidă – Marina Minoiu
Două silfide – Rin Okuno, Bianca Stoicheciu

Cu participarea Orchestrei şi Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti şi a elevilor Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti

Număr de vizualizări :1241


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro