spot_img

”Hot L Baltimore”, în premieră la Craiova

Miercuri, 21 decembrie 2013, de la ora 18,30, la sala Amza Pellea a Teatrului Național Craiova, va avea loc premiera spectacolului ”Hot L Baltimore”, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA). ″Pentru mine, ‘Hot L Baltimore’ este o piesă despre învinşi care refuză să piardă. Sunt oameni curajoși. Sunt supravieţuitori.″ — Lanford Wilson


Spectacolul premieră va fi precedat de două avanpremiere, pe 19 și 20 decembrie, iar următorul spectacol va fi pe 22 decembrie 2013.
Traducerea îi aparține lui Mircea Filimon, asistent regie – Gina Călinoiu, costume – Mircea Filimon, asistent decor – Adriana Dinulescu.

DISTRIBUŢIA:
(în ordinea apariţiei personajelor în scenă)
Doamna Oxenham – Corina DRUC
Bill Lewis – Dragoş MĂCEŞANU
Paul Granger al III-lea – Ştefan CEPOI
Fata – Iulia COLAN
Millie – Mirela CIOABĂ
Doamna Belloti – Anca DINU
April Green – Raluca PĂUN
Domnul Morse – Valeriu DOGARU
Domnul Katz – Valentin MIHALI
Jackie – Gina CĂLINOIU
Jamie – Cătălin VIERU
Suzy – Romaniţa IONESCU/Ramona DRĂGULESCU
Clientul lui Suzy – Cosmin RĂDESCU
Clientul lui April – Tudorel PETRESCU
Şoferul de taxi – Mircea TUDOSĂ
Băiatul cu pizza – Tudorel PETRESCU
Peter Schneider a pus în scenă spectacole precum Pal Joey (New York, Pasadena CA, Little Rock AK), Mata Hair in 8 Bullets de David Rhymer, My Life With Men… and Other Animals în care a jucat actrița italiană Maria Cassi (Italia, România, New York), Regina de Marc Blitzstein cu Lauren Flanigan, Norman’s Ark de Glen Roven,The Breakup Note Book de Patricia Cotter, So Far de Beth Malone, Sister Act, the Musical în premieră mondială la West End, Londra; Live action/scurt-metraj de animație cu Julie Andrews, care a sărbătorit a 40-a aniversare a musical-ului Mary Poppins.
Pe Broadway, Schneider a produs The Lion King (pentru care a primit un premiu Tony), Aida de Elton John și Tim Rice, iar în afara Broadway, spectacole precum The Marvelous Wonderettes, Life Could be a Dream.
În film, a produs premiatul documentar Waking Sleeping Beauty, despre animația Disney în perioada 1984 – 1994.
Pe durata unui mandat de 17 ani la Walt Disney Company, a condus crearea a peste 50 de filme, printre careThe Lion King, Beauty and the Beast (Premiul Golden Globe), The Little Mermaid, Toy Story și Who Framed Roger Rabbit. A fost regizor asociat la L.A. Olympic Arts Festival în 1984, a primit un Doctorat Onorar de la Purdue University, activează în comisiile oraganizațiilor Broadway Cares/ Equity Fights AIDS, Broadway Across America/ Key Brand Entertainment (unde este președinte), și American Theater Wing (care co-produce premiile Tony); este de asemenea campion mondial de bridge, câștigând Transnational Open Teams din Estoril, Portugalia.
Lanford Wilson este autorul pieselor Balm in Gilead, The Rimers of Eldritch, The Gingham Dog, Lemon Sky, Serenading Louie, The Hot L Baltimore, The Mound Builders, Angels Fall, Burn This, Redwood Curtain, Trinity, 5th of July, Talley & Son, Talley’s Folly, Book of Days, Rain Dance, și aproximativ douăzeci de piese de un act produse, printre care Brontosaurus, The Great Nebula in Orion, și perechea de piese A Poster of the Cosmos și The Moonshot Tape. Pentru televiziune: Taxi! (nicio legătură cu seria de filme) și The Migrants,după o poveste de Tennessee Williams. A scris de asemenea libretul pentru opera lui Lee Hoiby după Summer and Smoke de Williams, și o nouă traducere a piesei Trei surori de Cehov.
By the Sea, By the Sea, By the Beautiful Sea (din care a scris una din cele trei piese) a avut premiera la Bay Street Theatre în Sag Harbor, New York, în 1995, și a fost mai târziu pusă în scenă și la Manhattan Theatre Club din New York în 1996.
Piesa sa, Virgil is Still the Frogboy (acum intitulată A Sense of Place), a fost produsă de Bay Street Theatre în Sag Harbor, New York, în lunile august și septembrie ale anului 1996. Piesa Sympathetic Magic a fost produsă de Second Stage in martie 1997. Piesa Book of Days a fost solicitată de Purple Rose Theatre în Chelsea, Michigan, unde a avut premiera în aprilie 1998.
Printre premiile sale se numără Premiul Brandeis University Creative Arts, Premiul Institute of Arts and Letters, Premiul Edward Albee Last Frontier, Premiul John Steinbeck, Premiul Drama-Logue (Los Angeles) pentruTalley’s Folly și 5th of July, două premii Obie pentru Cea mai bună piesă (The Hot L Baltimore și The Mound Builders), un premiu Obie pentru Realizări Susținute, și Premiul Pulitzer pentru Teatru (Talley’s Folly).
Wilson a fost fondatorul companiei de teatru The Circle Repertory Company în New York City (împreună cu Tanya Berezin, Rob Thirkield și Marshall W. Mason) și a fost dramaturg rezident acolo în perioada 1969 – 1995.
A murit pe 24 martie, 2011.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508