spot_img

”Faust” de Charles Gounod, in memoriam Alexandru Tocilescu

Sâmbătă și duminică, 14 şi 15 decembrie 2013, de la ora 18.00, Opera Naţională Bucureşti va readuce pe scenă după câţiva ani de pauză ”Faust” de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu. Invitaţii celor două reprezentaţii sunt soliştii Ştefan Pop (debut), respectiv Ivaylo Mihaylov în rolul Faust, Marcel Roşca în rolul Mefisto, Konstantin Brzhinsky în rolul Valentin, Tatiana Lisnic în rolul Margareta, Angelica Popescu (debut) în rolul Martha, precum şi Andra Bivol, respectiv Julia Stein, debuturi în rolul Siebel.

Regretatul regizor Alexandru Tocilescu (1946-2011), este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. În anul 1999, Alexandru Tocilescu a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, ”O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În anul 2006, artistul a primit Premiul pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ”O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO. Aşa cum a declarat într-un interviu, unul dintre cele mai importante momente din cariera sa l-a constituit colaborarea cu Opera Naţională Bucureşti pentru spectacolul Faust de Charles Gounod (premiera: 31 ianuarie 1998).
La Operă simţi cu adevărat ce înseamnă triumful, cu 1.200 de oameni în sală, la o premieră care are un fason şi care e mai spectaculoasă ca la teatru. Probabil că orgoliul şi vanitatea mi-au fost mângâiate cel mai mult la premiera cu Faust, de la Opera Naţională Bucureşti, pentru că, dacă în faţa unei săli de teatru eram obişnuit să vin la sfârşitul reprezentaţiei să fim aplaudaţi cu toţii, la Operă e puţin altfel. Aici, publicul (dacă i-a plăcut spectacolul) este puţin mai excitat. Ovaţionează, urlă, strigă “Bravo!”. E un show mai tare. De altfel, cine a făcut operă, ştie chestia asta şi mă gândesc că nu degeaba Andrei Şerban a montat atâta operă, declara Alexandru Tocilescu în anul 2011 pentru cotidianul Adevărul.

Expoziţie de fotografie „In memoriam Alexandru Tocilescu”
Cu ocazia revenirii în repertoriu a spectacolului „Faust”, Opera Naţională Bucureşti inaugurează în 14 decembrie, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti, expoziţia de fotografie „In memoriam Alexandru Tocilescu”, care conţine fotografii din diferite spectacole puse în scenă de-a lungul timpului de către regretatul regizor. Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

14 şi 15 decembrie, ora 18.00

Revenire în repertoriu
FAUST
Operă în cinci acte de Charles Gounod
Libretul de Jules Barbier şi Michel Carré după „Faust” de J. W. Goethe

Un spectacol de Alexandru Tocilescu

Dirijor: Adrian Morar

Scenografia şi lighting design: Cătălin Ionescu Arbore
Coregrafia: Alexa Mezincescu
Maestru de cor: Stelian Olariu

Asistent de regie: Ştefan Neagrău
Mişcarea scenică: Roxana Colceag

Distribuţia:

14 decembrie, ora 18.00

Faust – Ştefan Pop (invitat, debut)
Mefisto – Horia Sandu
Valentin – Vicenţiu Ţăranu
Wagner – Daniel Pop (debut)
Margareta – Tatiana Lisnic (invitată)
Martha – Adriana Alexandru
Siebel – Andra Bivol (invitată, debut)

Solişti balet Noaptea Valpurgiei:
Antoniu: Călin Rădulescu(debut)
Cleopatra: Bianca Stoicheciu(debut)
Lais: Bogdan Plopeanu(debut)
Frumoasa Elena: Bianca Fota
Inocentul: Shohei Horiuchi(debut)
Flăcăruia: Magdalena Rădulescu, Cătălin Caracaş, Gabriel Luca, Shohya Oheda(debut)
Balerina: Oana Bădănoiu
Astarteea: Rodica Fiastru
Fryneea: Beatrice Şerbănescu

15 decembrie, ora 18.00

Faust – Ivaylo Mihaylov (invitat)
Mefisto – Marcel Roşca (invitat)
Valentin – Konstantin Brzhinsky (invitat)
Wagner – Daniel Filipescu
Margareta – Simona Neagu
Martha – Angelica Popescu (invitată, debut)
Siebel – Julia Stein (invitată, debut)

Solişti balet Noaptea Valpurgiei:
Antoniu: Călin Rădulescu
Cleopatra: Bianca Stoicheciu
Lais: Bogdan Plopeanu
Frumoasa Elena: Bianca Fota
Inocentul: Shohei Horiuchi
Flăcăruia: Magdalena Rădulescu, Cătălin Caracaş, Gabriel Luca, Shohya Oheda
Balerina: Oana Bădănoiu
Astarteea: Rodica Fiastru
Fryneea: Beatrice Şerbănescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508