”Asul de pică: Ștefan Aug. Doinaș”, de George Neagoe, în dezbatere la București

dec. 5th, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 5 decembrie 2013, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5) din Bucureşti, a avut loc o dezbatere pornind de la volumul ”Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş”, de George Neagoe, publicat recent în colecţia „Critică şi istorie literară” a Editurii Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Au participat, alături de autor: Mircea Anghelescu (autorul volumului ”Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea”), Clara Mareş (autoarea monografiei ”Zidul de sticlă: Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii”) şi George Ardeleanu (autorul primei monografii literare axate pe dosarele Securităţii: ”N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii”).

„Cercetînd dosarele lui Doinaş, de reţea sau de urmărire, aflate în arhiva C.N.S.A.S., George Neagoe încearcă să descifreze mecanismul psihologic determinant în acceptarea condiţiilor umilitoare impuse de Securitate poetului şi, lucru şi mai greu de înţeles, amînarea «eliberării» lui definitive de presiuni şi de restricţiile de publicare. Nimeni n-a remarcat pînă la teza lui George Neagoe complicaţiile de natură morală şi literară ale carierei poetului Ştefan Aug. Doinaş. Cu toate acestea, teza nu emite sentinţe, ci caută să explice faptele şi atitudinile, inclusiv prin apelul la opera propriu-zisă.” (Nicolae Manolescu)

„Din felul cum decurge argumentaţia, cum intervin probele şi se cumulează metodic datele unui portret în penumbră, se poate spune că George Neagoe a redactat de fapt un roman, unul incitant. Romanul ipocriziei. Miza e explicită. Ea aminteşte de celebrele observaţii călinesciene privitoare la momentul în care un personaj devine copt de literatură.” (Eugen Negrici)

George Neagoe (n. 19 august 1986, Drăgăşani, Vîlcea) şi-ar fi dorit să se facă preşedinte, aflând că Bill Clinton, născut pe 19 august 1946, a condus Statele Unite ale Americii. Descoperind că un alt George, Enescu, este sărbătorit pe 19 august (n. 1881), şi-a închipuit că poate să devină compozitor, dirijor şi pianist. Treptat, a ascultat de Învăţăturile… lui Neagoe Basarab, observând că are potenţial de cercetător literar.
A redactat studii de specialitate pentru diverse publicaţii, printre care Cultura, Limbă şi literatură, România literară şi Transilvania. A coordonat proiectul Manuscriptum în 65 de numere (2011), sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române (M.N.L.R.). Îşi caută coasta de dascăl, conducînd, din 2010, seminare la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Rodul lor este grupul de critică „Intertext”, ale cărui şedinţe se desfăşoară în Sala de expoziţii a M.N.L.R. Câteodată se ocupă de publicistică, semnând cronici şi recenzii în revistele Cultura şi Apostrof.

Volumul ”Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş” reprezintă versiunea finală a tezei de doctorat cu acelaşi titlu, susţinută pe 14 martie 2013 la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Nicolae Manolescu

Număr de vizualizări :944


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro