„nu mă doare nimic doar lipsesc” de Marius Lăzărescu

nov. 15th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, ora 19.00, la Tramvaiul 26 Pub (Str. Cercului nr. 6 , Bucureşti), va avea loc lansarea volumului de poezii „nu mă doare nimic doar lipsesc” de Marius Lăzărescu, Editura Karth. Alături de autor vor fi prezenţi invitaţii săi: Ofelia Prodan, Felix Nicolau, Ciprian Burcovschi, Leonard Ancuţa şi Arnoux Maz. Moderator: Alex Voicescu.

Nu mă doare nimic doar lipsesc e un debut întîrziat pe nedrept – și asta se vede din maturitatea scriiturii, din siguranța tăieturilor de cotidian și din inteligența procesării lor imaginative. Căci Marius Lăzărescu nu-i dintre biografiștii care doar consemnează, ci dintre cei care folosesc pragul notației realiste pentru un salt în intensitatea imaginativă, în devianța fantezistă. Ce-i drept, și el se teme să fie prea “serios”, taie gravitățile și o întoarce mereu spre o linie de frivolitate, tratîndu-se (și tratînd totul) cu ironie salvatoare. Ironia lui e, însă, un conservant: de tandrețe, de melancolie, ba chiar și de ceva focoșenii senzuale pe jumătate jucăușe, pe jumătate sentimentale. Un ușor teribilism de paradă, un vag histrionism de fațadă, tentații ludice și sarcastice sunt, însă, doar paravane pentru o melancolie cu fond existențial.” (Al. Cistelecan)

„Un volum cu asemenea titlu ar putea vesti un poet blestemat venit prea târziu, dacă titlul nu ar fi o inteligentă şi melancolică auto-ironie. Prin contrast, intertitlurile dezvăluie o poftă ludică şi o luciditate de excepţie. Dar nota aparte este dată de nenumăratele voci din interiorul poeziei: ironică, tristă, muşcătoare şi critică. Scriitorul ştie perfect ce se întâmplă în fabricile de poezie ale momentului şi este capabil să pastişeze-parodieze multiple reţete. Tonul general al prozodiei este unul retro, în timp ce substanţa este stringent actuală. Rezultă o formulă poetică mereu surprinzătoare, nesăţioasă în setea de rostire. Marius Lăzărescu poetizează ca un şuvoi în care fiecare picătură reflectă soarele altfel.” (Felix Nicolau)

„Ai impresia că în poezia lui ludică, ironică şi autoironică, biografică şi deseori fals-biografică, cu piruete extravagante şi inovatoare printre tropi, cu excese şi cu măşti, telurică dar şi aerian-acvatică, îl poţi descoperi cu uşurinţă pe autor. Nimic mai fals. El se ascunde sub straturile poetice precum un actor sub straturile groase de machiaj şi îţi trebuie îndelungă răbdare, empatie, spirit ludic, indignare şi intrigare pentru a-l vedea pe omul real, în carne şi oase. Şi când îl vezi nu-ţi rămâne decât întrebarea:

cine este de fapt poetul cu acte în regulă Marius Lăzărescu? Vă invit să-i citiţi cartea de poeme (al cărei titlu nu mă doare nimic doar lipsesc dezvăluie ascunzând cu graţie firească şi subtilă autoironie), provocându-vă să vă răspundeţi singuri, în timp ce poezia lui vi se infiltrează subliminal în creier şi-n viscere. ” (Ofelia Prodan)

Marius Lăzărescu s-a născut în 1960, în Piteşti, Argeş. A urmat studii de specilitate în domeniul ingineriei. Distincţii şi publicări literare: premiul revistei “Discobolul” la Festivalul Lucian Blaga, Sebeş-Alba, 6-8 mai 2011, secţiunea de poezie; publicare în revista “Discobolul”; premiul II la concursul de poezie al revistei “Noi, NU!”, decembrie 2011; menţiune la festivalul “Romeo şi Julieta la Mizil”, ediţia 2011-2012, secţiunea de poezie – publicarea în antologia festivalului; publicare în antologia de poezie “Vama Literară”, vol. 1, martie 2012, îngrijită de Daniel Vorona; publicări în revista “Argeş”; premiu la concursul de debut literar “Incubatorul de condeie (IDC)”, ediţia a III-a, noiembrie 2012; publicare în Antologia IDC. A activat pe mai multe site-uri culturale: RoLiteratura, Agonia, Fabrica de Literatură, Hyperliteratura, Revista NOI, NU!, Lira 21, Semne bune, Jocul de-a vorbele. A debutat în volum cu “nu mă doare nimic doar lipsesc”, noiembrie 2013, editura Karth, carte susţinută de AdLittera, “IDC” si “Semne Bune” şi cu o prefaţă de Ofelia Prodan.

Număr de vizualizări :1344


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro