Estetica urbană prin ochii scriitorului Titu Popescu

nov. 28th, 2013 | By | Category: Eveniment

Joi, 28 noiembrie 2013, la Galeria Cirus (str. Petofi Șandor nr. 9) din Mediaș, a avut loc lansarea volumului ”Estetica urbană”, semnat de Titu Popescu. Gazda evenimentului a fost acuarelistul medieșean Vasile Popescu, iar despre autor și volum a vorbit arhitectul Alexandru Calcatinge.

”O carte temeinic scrisă, de multe ori făcându-te complice, dacă ai trăit aceleași vremuri. Cartea beneficiază de zestrea acumulată de Titu Popescu în călătoriile sale. El nu se consideră un arhitect. Cartea redă ceea ce, cu un ochi avizat, vede din afară, nu cu un ochi de arhitect. Este incitant subiectivismul său legat de estetica urbană.
Cartea este o teză-antiteză-sinteză, de fapt un cerc împărțit în trei etape”, a spus Vasile Popescu, în deschiderea lansării.

Cuvântul a fost dat arhitectului, profesor universitar doctor Alexandru Calcatinge, care a vorbit din punctul de vedere al unui arhitect, despre acest volum: ”Dacă vreți să aflați ce este estetica, nu o veți face citind această carte. Dacă vreți să aflați ce este urbanismul, nu o veți face citind această carte.

Dar, citind această carte, veți vedea, prin ochii sensibili ai lui Titu Popescu, estetica urbanului, așa cum o vede el.
Acesta nu este un tratat de urbanism. Dar, în calitate de cadru didactic dar și de arhitect, nu voi ezita să recomand această carte studenților mei, atât de la Sibiu cât și de la București.
Titu are o sensibilitate aparte, o sensibilitate care m-a marcat pe mine întotdeauna.
E o lectură ușoară, nu trebuie să fi arhitect pentru a o citi. Și, din punctul meu de vedere, te face să deschizi ochii”.

Scriitorul Titu Popescu, autorul cărții ”Estetica urbană”, a dat dreptate antevorbitorilor săi, dorind, de asemenea, să explice cum a apărut acest volum și care este mesajul său.

”Această carte nu e, după cum spunea și Alexandru Calcatinge, un tratat de estetică, nici de urbanism, ci puțin din fiecare.
Nu s-a scris până acum prea mult despre estetica urbană. La noi s-a scris mai mult despre estetica rurală. Dar ruralismul românesc a cam fost distrus de comunism, iar estetica urbană mai târziu a început să prindă contur.

Cartea mea vrea să surprindă aspecte ale esteticii urbane așa cum se constituie ea azi.
Impulsul de a scrie a fost dat de o revistă care apare la Cluj, unde am o rubrică despre estetica urbanului. Public cam de doi ani și s-a strâns de o carte”, a spus Titu Popescu.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1401


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro