spot_img

Turneul naţional “Vă place…Brahms?”, cu Răzvan Suma şi Josu Okiñena

Marţi, 29 octombrie 2013, ora 19.00, la Sala Radio (Bucureşti) va avea loc un recital susţinut de violoncelistul român Răzvan Suma şi pianistul Josu Okiñena. Recitalul este inclus în seria de evenimente speciale ce punctează împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România.

„În cadrul turneului “Vă place…Brahms?”–  organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis” – desfăşurat între 8 şi 29 octombrie 2013, RĂZVAN SUMA poartă muzica sa în 13 oraşe din România – Iaşi, Suceava, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Braşov, Arcuş şi Bucureşti.

Artistul român a iniţiat această călătorie muzicală însoţit de doi foarte buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal – Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849 – şi de pianistul JOSU OKIÑENA, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogată carieră solistică. Cei doi au cântat împreună în cele mai importante săli de concerte din Spania, România sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall – San Sebastian, Teatro Colon – Buenos Aires, Argentina ş.a.).” – organizatorii

Despre repertoriul ales pentru acest eveniment, sonatele pentru violoncel şi pian ale unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii, Johannes Brahms, Răzvan Suma a spus: “Putem spune că Brahms este unul dintre  „evergreen-urile muzicii clasice internaţionale. Este greu să găsim un orchestrator mai bun ca el. Magia lui Brahms te poartă într-o altă atmosferă faţă de lumea cotidiană, extrem de benefică pentru ritmul nostru actual de viaţă. A asculta Brahms este ca şi cum… ai vindeca o rană.

Prima sonată este parcă un pic mai „blândă”, o partitură de tinereţe a sa, comparativ cu cea de-a doua, care a apărut spre finalul carierei compoziţionale a lui Brahms. Au un aer diferit şi asta este frumos pentru că cei care vor veni la concert vor trece de la candoarea primei sonate în mi minor, la victoria şi energia celei de-a doua sonate.”

Fiecare prezenţă pe scenă se poate transforma într-un moment important, de care îţi aduci aminte o viaţă întreagă. Pentru mine, relaţia directă cu spectatorii este una specială. Când simt „liniştea” prin care aceştia aşteaptă muzică frumoasă de la mine, cresc emoţiile şi realizez că pot deveni un „moment” special pentru ei.  Se naşte un dialog abstract pe care îl înţelegem şi noi de pe scenă şi spectatorii. Este superb: publicul este practic cealaltă parte a unui singur „corp” de emoţie care se creează într-o sală de concert.

Cred că în turneele viitoare va trebui să mă orientez şi mai mult spre oraşele fără o tradiţie muzicală mai veche, concretizată prin existenţa unei filarmonici. Primirea a fost spectaculoasă de exemplu la Carei, unde am ajuns pentru prima dată, la Deva sau la Baia Mare. Vorbim aici despre un public care tânjeşte după muzică şi tocmai de aceea merită efortul de a fi mai prezenţi pe aceste scene. Iar masterclass-urile pe care le-am susţinut la liceele din Iaşi, Timişoara şi Cluj mi-au dat certitudinea că şcoala românească de violoncel are viitor. Simt că fac ceva pentru public şi pentru violoncelişti şi asta mă face să fiu împlinit. – a declarat violoncelistul român Răzvan Suma aproape de finalul turneului său naţional „Vă place… BRAHMS?”.

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În anul 2000, Răzvan Suma a obţinut diploma de licenţă a Universităţii de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” –  Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” –  Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante câştigate de Răzvan Suma.

A colaborat cu nume prestigioase ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia SONORO.

Actualmente profesor universitar şi şef de catedră al departamentului de cercetare şi doctorate la Universitatea Muzikene din San Sebastian, JOSU OKIÑENA are o activitate solistică importantă alături de artişti precum Alan Gampel, Migel Etuarte, Almudena Ortega sau Maite Maruri.

A studiat la Conservatorul Superior de Muzică din San Sebastian, obţinând premiul întâi pentru pian şi muzică de cameră la absolvirea acestei instituţii. Ulterior şi-a perfecţionat pregătirea şi a câştigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzică din Madrid. La Santiago de Compostela a fost distins, de asemenea, cu premiul Andres Segovia y Jose Miguel Ruiz Morales, pentru interpretarea muzicii spaniole.

Josu Okiñena a cântat cu solişti precum Eduard Wulfson, Marta Almajano, Itxaro Mentxaka, Enrique Baquerizo, Lola Casariego şi altii, iar în formaţii camerale a participat la numeroase festivaluri, precum Quincena Musical din San Sebastian şi alte evenimente similare în Granada, Tours şi Peralada. A colaborat peste şase ani cu soprana spaniolă Almudena Ortega, obţinând aprecierea unanimă a publicului şi a presei pentru concertele susţinute în Cuba, America şi Spania, realizând în acelaşi timp înregistrările pe CD a integralei lucrărilor pentru voce şi pian ale compozitorului basc Aita Donostia.

„Josu Okinena înseamnă cea mai stabilă şi mai longevivă relaţie profesională din viaţa mea artistică şi m-am gândit că un deceniu de cântat împreună trebuie sărbătorit cum se cuvine. Frumosul acestei colaborari stă în flexibilitatea abordării muzicii. Cu Josu pe scenă, muzica iese firesc din mine.” – a declarat Răzvan Suma.

Pentru mai multe detalii despre turneul naţional „Vă place… BRAHMS?” www.razvansuma.com.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508